Acasă Magazin Cacadu galben crestat, un papagal longeviv

Cacadu galben crestat, un papagal longeviv

Cacadu galben crestat este un papagal extrem de inteligent ce traieste in libertate in insulele Sulawesi (Celebes), Coebus, Sumba si Flore din Arhipelagul Indoneziei. Numele acestei pasari vine de la cuvântul malaiezian „kakatua“, ce inseamna pasare mare, aceasta ajungând la marimi de 30 pâna la 70 cm.


Dintre cele peste 330 de specii de papagali, 17 fac parte din familia Cacaduidae. Acestia sunt extrem de sociabili, traiesc de cele mai multe ori perechi si mai rar in grupuri mici. Potrivit crescatorilor, in habitatul lor natural – salbaticie, cacadu galben crestat se hraneste cu fructe de padure, flori, seminte si alune. Este o pasare extrem de inteligenta care poate invata o mare varietate de trucuri haioase si care ori de câte ori are ocazia va incerca sa fie in centrul atentiei si sa capteze atentia „oaspetilor“. Aceste pasari, desi nu sunt o alegere tocmai buna pentru un animal de companie pentru copii, au o natura destul de gentila, prietenoasa si formeaza rapid legaturi de afectiune cu stapânii lor.


Cacadu galben adora sa se joace si sa ii fie acordata multa atentie. Desi nu este o pasare foarte buna pentru apartament, intrucât ocazional poate fi destul de galagioasa, este intâlnita tot mai des in casele noastre. Unul dintre „hobby-urile“ acestei pasari este mestecatul, deci este indicat sa aiba permanent ce sa mestece, ca sa isi ocupe timpul când este lasat singur.


Cacadu galben crestat „sâsâie“ de plictiseala


Un exemplar adult are o lungime de 40-50 cm si cântareste 300-400 de grame. Se distinge prin penajul alb, nuantele de galben deschis colorând creasta, penele de la extremitatea aripilor, pe la gât si obraji. Picioarele sunt gri, ciocul negru inchis, femela având un cioc mai mic si irisul rosu. Este o pasare longeviva, ce traieste intre 40 si 80 de ani. El poate fi hranit cu amestecuri de seminte de calitate, cu fructe, legume si hrana verde.


Favoritele lor sunt mazarea si merele si in fiecare zi are nevoie de apa proaspata. Atunci când se plictiseste indica acest lucru prin coborârea si ridicarea crestei, iar daca este plictisit peste masura sau putin alarmat incepe sa sâsâie. Fiind o pasare relativ mare si activa, necesita o colivie spatioasa sau o voliera mare (lungime 60 cm, latime 90 cm). In caz contrar, daca este tinut prea mult timp in captivitate si intr-o colivie mica, papagalul trebuie lasat sa zboare mai mult prin locuinta.


Foarte activ, capabil sa imite vocea umana, elegant, afectuos si atractiv, cacaduul galben crestat este unul dintre cele mai indragite animale de companie, fiind in acelasi timp si o pasare care se acomodeaza usor in captivitate.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

Exit mobile version