10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBoli cauzate de fumat

Boli cauzate de fumat

Milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. Cu fiecare tigara, un fumator se apropie din ce in ce mai repede de a deveni o cifra intr-o statistica…
Fumatul distruge atât sanatatea fumatorului, cât si pe cea a celor din jur. Site-ul ele.ro face o lista a bolilor la care fumatorii se expun sau ii expun pe cei din jur. Sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotenta, fragilitatea imunitara, cancerul, bronsita, emfizemul pulmonar, ateroscleroza, infarctul, cariile, cefaleea si halena sunt câteva dintre bolile care pot fi cauzate de fumat.
O singura tigara fumata de femeia insarcinata creste ritmul cardiac fetal timp de 90 de minute. In timp, acest lucru poate duce la aparitia sindromului tabagic fetal care se traduce prin scaderea lungimii corpului, scaderea dezvoltarii normale intelectuale, emotionale si comportamentale si scaderea circumferintei capului si toracelui al copilului. Nou-nascutii mamelor fumatoare cântaresc cu 200 de grame mai putin decât ceilalti. Daca mama continua sa fumeze si dupa nastere, la acestia creste riscul aparitiei „sindromului mortii subite a sugarului“.
Infertilitatea este definita prin lipsa obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de un an. Infertilitatea poate exista atât la femei, cât si la barbati. Femeile fumatoare prezinta un grad de fertilitate cu 25% mai redus din cauza scaderii concentratiei hormonilor si a substantelor cu rol in reproducere. Inhalarea fumului de tigara afecteaza direct zigotul (celula primara din care se va dezvolta bebelusul) in timpul calatoriei sale prin trompa uterina. Barbatii fumatori prezinta un numar mai redus de spermatozoizi in sperma, un numar mai mare de spermatozoizi cu anomalii de forma si o scadere a mobilitatii spermatozoizilor (lucru care scade cu 50% fertilitatea masculina).
Fumatul creste riscul impotentei cu 50%. In România, unul din patru barbati sufera de impotenta. In Thailanda, pe pachetele de tigari si reclamele asociate acestora sunt mentionate avertismente in ceea ce priveste riscurile impotentei cauzate de fumat.
Fumatul scade imunitatea. Din cauza fumatului creste numarul de globule albe, al limfocitelor, se poate modifica echilibrul dintre diferite subseturi de limfocite T, se reduce numarul celulelor NK – Natural Killer – (cu rol foarte important in protejarea organismului impotriva cancerului), se reduce numarul celulelor Laughans, motiv pentru care apare displazia colului.
Cancerul. Un procent de 30% dintre decesele din cauza cancerului sunt atribuite fumatului.
Bronsita. Primul simptom este tusea cronica care la inceput apare doar dimineata, apoi devine permanenta, insotita de expectoratie si mai târziu de emfizem cu insuficienta respiratorie.
Emfizemul pulmonar. Un procent mai mare de 90% din bronhopneumopatiile cronice au drept cauza fumatul, prin asocierea bronsitei cronice (care se traduce prin inflamatia cronica a cailor respiratorii) cu emfizemul pulomonar (care se traduce prin intinderea si spargerea alveolelor pulmonare).
Ateroscleroza (se traduce prin ingrosarea si rigidizarea arterelor). Monoxidul de carbon si nicotina (substante existente in fumul de tigara) destrama legaturile speciale dintre celulele peretului arterial, fapt care initiaza ateroscleroza. Daca obstructia se produce la nivelul vaselor sangvine pot aparea: cresterea tensiunii arteriale, anevrismul aortei sau boala Buerger si Raynaud care inseamna pierderea in totalitate a irigatiei sangvine si amputarea membrului afectat. Daca se produce la nivelul inimii se poate declansa infarctul miocardic. O treime din decesele prin infarct sunt atribuite fumatului. Daca se produce la nivelul creierului, apar accidentele vasculare cerebrale care sunt cu 50% mai frecvente la fumatori fata de nefumatori.
Cariile. Fumatorii prezinta un numar de trei ori mai mare de carii decât nefumatorii. Acest lucru este cauzat de aparitia placii dentare care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, ducând in final la carierea dintilor.
Cefaleea si migrenele apar frecvent la fumatori din cauza monoxidului de carbon si scaderii fluxului sangvin cerebral.
Halena reprezinta mirosul neplacut al respiratiei asociat fumatorilor care nu poate fi indepartat cu ajutorul nici unei ape de gura sau paste de dinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS