13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinShopping-ul - o manie care a cucerit Europa

Shopping-ul – o manie care a cucerit Europa

Succesul de care s-a bucurat printre europeni romanul „I love shopping“, al britanicei Sophie Kinsella, nu este deloc intâmplator, de vreme ce locuitorii Batrânului Continent sunt mari amatori de cumparaturi, motoul lor in viata parând a fi „cumparati, cumparati si iar cumparati“.


Nu conteaza prea mult când contul din banca incepe sa scada vertiginos sau când acelasi obiect vestimentar il mai gasim in doua, trei sau chiar patru exemplare in sifonier. O scuza se gaseste la tot pasul. Poate culoarea nu e aceeasi sau croiala „nu e chiar la fel“. Nu conteaza nici macar nationalitatea, pentru ca lucrurile sunt clare: shoppingul este o obsesie pentru toata lumea, la italieni, francezi, englezi si asa mai departe. Aceasta obsesie a adus comerciantilor de articole vestimentare si incaltaminte un profit de 355 de miliarde de euro, in 2004. Un sondaj dat publicitatii de Wall Street Journal Europe „ne-a deschis ochii“ in legatura cu mania europenilor pentru shopping. Studiul, realizat pe un esantion de 21.000 de persoane din 20 de tari, ofera informatii clare despre „fenomenul“ ce se declanseaza in capul consumatorului atunci când se afla fata in fata cu un obiect mult dorit. Atât barbatii, cât si femeile sunt de acord ca principalul motiv pentru care decid sa cumpere ceva este pentru ca „au nevoie“, punct de vedere impartasit de 83 la suta dintre doamne si 82 la suta dintre domni. 60 la suta dintre reprezentantele sexului frumos spun ca, atunci când sunt la cumparaturi, se intâmpla sa isi mai cumpere ceva si din „instinct“, motiv invocat de doar 48 la suta dintre domni. Si diferentele intre generatii nu mai sunt atât de clare cum erau alta data. Mai nou, asa numitii „cool hunter“, un fel de cercetatori ai ultimelor tendinte, spun ca „persoanele de 40 de ani sunt noii tinerei de 30 de ani“, mai clar spus, nu sunt altceva decât o armata de intelectuali care asteapta sa isi satisfaca toate mofturile pe care au fost nevoiti sa si le reprime in tinerete.


Tinerii – cei mai buni clienti ai comerciantilor


Tinerii sub 30 de ani ramân insa, ca si pâna acum, principalul „motor“ al comertului, indiferent daca sunt cumparatori „din instinct (57 la suta), sau cumpara doar ca sa cumpere, cum procedeaza 69 la suta dintre ei. 74 la suta dintre tineri au recunoscut ca atunci când vine perioada reducerilor, pur si simplu isi pierd controlul când sunt la cumparaturi. De remarcat ca factorul practicitate este cel care in 84 la suta dintre cazuri ii face pe tineri si nu numai sa bage mâna in buzunar.


Per ansamblu, Europa este destul de compacta, chiar si când vine vorba de pantofi. In mod surprinzator, reprezentantii sexului tare cheltuiesc in medie 74,20 de euro pentru pantofi, cu aproape 11 euro mai mult decât doamnele, care investesc 65,80 de euro pe incaltaminte. Cei mai pretentiosi cu proprii pantofi par a fi danezii, care cheltuiesc in medie 162,90 de euro. Studiul a scos in evidenta câteva curiozitati, demne de a fi luate in seama. De exemplu, 62 la suta dintre rusi nici nu vor sa auda de produsele „made in China“, in timp ce turcii, mai precis 30 la suta dintre ei, refuza sa cumpere produse americane, preferând marfurile autohtone. Noua la suta dintre italieni se declara dispusi sa cheltuiasca peste 200 de euro pentru o pereche de pantofi, iar 50 la suta afirma ca nu sunt influentati de sfaturile stilistilor. In plus, exact ca „Toma necredinciosul“, italienii vor neaparat sa vada ceea ce cumpara, evitând categoric cumparaturile pe internet pentru ca, in opinia lor, shopping-ul virtual alunga toata distractia. 82 la suta dintre greci au marturisit ca se simt in al noualea cer atunci când sunt la cumparaturi, in timp ce 34 la suta dintre britanice spun ca merg la cumparaturi atunci când vor sa scape de stres. In ceea ce ii priveste pe francezi, 22 la suta dintre ei spun ca se imbraca doar in pas cu moda, in timp ce pentru 18 la suta nu conteaza parerea celorlalti. Cei care ne surprind sunt germanii, pentru care ratiunea, ordinea si logica sunt cuvinte de ordine in viata de zi cu zi. In ciuda acestei imagini, 52 la suta dintre germani sunt impulsivi atunci când merg la cumparaturi, ei fiind devansati la acest capitol doar de austrieci, cu 60 la suta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS