24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBerea - o bautura rece pentru zile calde

Berea – o bautura rece pentru zile calde

Suntem in plin sezon estival, iar consumul de bere este la mare inaltime. Preferata de multe ori in locul vinului pentru ca are mai putin alcool, berea merge de minune cu felurile de mâncare specifice perioadei de vara.


In fiecare an, la nivel mondial se produc peste un miliard doua sute de mii de hectolitri de bere. Aceasta bautura, care ne racoreste in zilele toride de vara, are origini antice, legate de orz.


Termenul „bere“ deriva din latinescul „bibere“ (a bea). Berea ar fi aparut in anul 4.500 inainte de Hristos si se pare ca inventatorul acesteia nu este un barbat, ci o femeie. In incercarea de a conserva cereale tinându-le in apa, acestea au fermentat, proces care a dus la descoperirea mult apreciatei bauturi. Si mitologia armeana atribuie inventarea berii unei femei. In ceea ce-i priveste pe sumerieni, considerat ca fiind primul popor mare amator de bere, aceasta bautura devenise la ei un adevarat „status simbol“. Fiecare categorie sociala avea dreptul la o anumita cantitate de bere si bineinteles de calitati diferite. Existau la sumerieni mai multe tipuri de bere, de la cea dulce la cea aromata. In Babilon existau legi foarte dure pentru cei care incercau sa faca inselatorii. In Codul lui Hammurabi se precizeaza ca aceia care puneau apa in bere inainte sa o vânda urma sa fie inecati in butoiul respectiv. Despre bere se vorbeste chiar si in Biblie. Se pare ca aceasta a fost licoarea bauta de evrei in timpul sarbatorii Purimului.


Berea – pe placul tuturor


Imaginea berii se poate spune ca este in mod traditional legata de imaginea feminina si de-a lungul anilor aceasta asociere s-a modificat in functie de cultura momentului, de situatiile sociale, de exigentele pietei si de tendinte. Este usor de remarcat asemanarea si asocierea dintre feminin si bere: blonda si bruna berea, blonda si bruna femeia. Cu siguranta, o analiza mai aprofundata a mecanismelor publicitare ofera raspunsuri mai complexe legate de aceasta asociere. In inconstientul colectiv, femeia a fost considerata mereu un obiect al dorintei, al placerii, al senzualitatii si esteticii, o simbolistica usor trasferabila berii.


Blonda sau bruna, consumata alaturi de prieteni sau in fata televizorului, berea este o bautura a carei popularitate este in crestere. Naturala sau cu continut scazut de calorii, aceasta bautura are fani atât in rândul tinerilor, cât si al persoanelor trecute de prima tinerete. Potrivit unui studiu european realizat de Makno-AssoBirra, consumatorii obisnuiti de bere, adica aceia care beau cel putin o data pe saptamâna, sunt persoanele cu vârsta mai mica de 24 de ani, in special studentii, care prefera aceasta bautura atunci când ies cu prietenii. In ceea ce ii priveste pe consumatorii sporadici, cei care beau cel putin o data pe luna, acestia sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care prefera in general sortimentele de bere cu continut scazut de alcool. In ceea ce priveste locul ideal unde se poate consuma aceasta bautura, pub-urile si barurile se afla in topul persoanelor interogate. De asemenea, aproximativ un sfert dintre persoanele interogate au precizat ca obisnuiesc sa consume bere in familie.


Fiecare cu temperatura ei


Fiecare bere are propria temperatura de servire. Cea mai des intâlnita greseala este aceea de a servi berea calda. De asemenea, exista riscul, ca din exces de zel, berea sa fie servita prea rece. Nici aceasta nu este o varianta recomandabila, deoarece temperatura prea scazuta „ucide“ aromele si savoarea, anesteziind papilele gustative. Temperatura ideala de servire variaza de la un sortiment de bere la altul si se stabileste in functie de densitatea, consistenta si alcoolemia berii. Berile lejere precum pils, ice, blanche sau light ori cele usor aromate precum weisse trebuie servite la o temperatura cuprinsa intre cinci si noua grade Celsius. Berea cu aroma de fructe este indicat sa fie servita la o temperatura cuprinsa intre sapte si noua grade Celsius, iar in ceea ce priveste berea neagra, aceasta poate fi consumata la o temperatura cuprinsa intre opt si zece grade. Temperatura ideala pentru o bere strong este de pâna la 11 grade, iar la peste 13 grade pot fi servite berile cu o alcoolemie mare, „barley wine“. Va puteti da usor seama când temperatura la care va este servita berea nu este cea potrivita, in functie de spuma pe care aceasta o face in pahar. Daca vi se va aduce un pahar cu putina spuma, cauza ar putea fi faptul ca berea cu care a fost umplut este foarte rece. Daca, in schimb, paharul este mai mult plin de spuma decât de lichid, atunci berea nu este suficient de rece.


Berea in gastronomie


Putini sunt cei care stiu ca berea este considerata si un ingredient clasic in arta culinara. Folosita când si cum trebuie, berea poate transforma cea mai banala mâncare intr-o delicatesa. Folosita ca baza pentru sosul marinat, fragezeste carnea de pui, pestele sau fructele de mare. In timpul gatitului, alcoolul se evapora, lasând o aroma fina sosurilor. Ca ingredient in aluaturi, berea da un gust delicat clatitelor si produselor de patiserie, facându-le mai pufoase.


O sursa de vitamine


Proprietatile nutritive fac din bere una dintre cele mai complete bauturi. Bogata in minerale si vitamine (A, D, E, dar mai ales vitaminele din grupa B), berea are un continut ridicat de acid folic, o substanta esentiala in metabolismul celular, care contribuie la prevenirea anemiei si diminueaza concentratia homocisteinei (considerata un factor de risc cardiovascular).


Continutul moderat de alcool creste asa-numitul „colesterol bun“ si actioneaza ca o bariera impotriva „colesterolului rau“, reducând riscul de infarct si alte boli ale inimii. La femei, intârzie instalarea menopauzei si a efectelor acesteia, precum osteoporoza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS