20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Marea Egee – trecut si prezent


Marea Egee este un brat al Marii Mediterane, aflat intre peninsula greceasca si Anatolia. Este legata de Marea Marmara si Marea Neagra prin strâmtorile Dardanele si Bosfor. Cu o suprafata de 180.000 km patrati, Marea Egee are o adâncime maxima de 2.591 m. De la nord la sud are maximum 400 km, iar de la est la vest nu depaseste 600 km.


Au existat mai multe teorii privind provenienta numelui „Egee“. Se presupune ca numele ar veni de la vechiul oras Aegae, sau de la Aegea, numele unei regine amazoniene care a murit in mare, sau Aegeus, care s-a inecat in mare dupa ce a crezut ca fiul sau, Tezeu, a murit. Numele marii este Aigaion Pelagos, in greaca moderna, si Ege Denizi, in limba turca.


Marea Egee a fost leaganul a doua civilizatii antice – civilizatia minoica din Creta si civilizatia miceniana din Peloponez. Ulterior, au inflorit orasele-stat Atena si Sparta, care impreuna cu altele au constituit civilizatia greaca. Marea Egee a fost controlata apoi, de-a lungul timpului, de persani, romani, bizantini, venetieni, genovezi, turcii seleucizi si de otomani. Marea Egee este locul de nastere al democratiei si a permis contactul dintre diversele civilizatii care s-au dezvoltat in Mediterana de Est.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS