14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Cullinan – cel mai mare diamant din lume


In 1905, Frederick Wells, intendent intr-o mina din Africa de Sud, s-a oprit pentru câteva momente din lucru pentru a examina un obiect ciudat, prins pe un perete superior, care reflecta o lumina din apropiere. Dupa câteva incercari, Wells a reusit sa extraga piatra care ii atrasese atentia. Aceasta arata ca o simpla bucata de cristal, dar, ulterior, s-a dovedit a fi cel mai mare diamant descoperit vreodata, având 3.106 carate. Obiectul a fost numit Cullinan, dupa Sir Thomas Cullinan, care deschisese acea mina si se afla acolo in ziua in care diamantul a fost descoperit.


Dar ce se putea obtine dintr-un diamant atât de mare? In primul rând, viitoarea bijuterie arata ca o simpla piatra taiata grosolan. Diamantele isi capata toate caracteristicile atragatoare abia dupa ce sunt slefuite si prelucrate cu minutiozitate.


Guvernul din Transval a achizitionat „piatra“ Cullinan, daruind-o regelui Edward al VII-lea al Angliei in 1907, cu ocazia celei de-a 66-a aniversari a acestuia. Ulterior, regele i-a insarcinat pe specialistii de la „Asscher Diamond Co.“, din Amsterdam, sa prelucreze diamantul. Aceasta era o sarcina extrem de dificila – o singura miscare gresita si cel mai mare diamant din lume se putea transforma in praf.


In 1908, insusi Asscher a pregatit instrumentele de lucru pentru prelucrarea diamantului, incercând sa-l taie usor. Dar lama s-a rupt, iar diamantul a ramas intact. La a doua incercare, piatra a fost sectionata. Insa din cauza presiunii psihice, Asscher a lesinat. Dupa ce si-a revenit, a continuat sa sectioneze diamantul Cullinan, obtinând noua bucati. Acestea variaza de la faimosul Cullinan I (cunoscut si sub numele de Steaua Africii) care are 530 de carate, pâna la Cullinan IX, un diamant de 4,39 carate. Printre „resturile“ culese in urma prelucrarii se numara 96 de briliante si câteva piese neslefuite, acestea din urma având 9,5 carate.


In prezent, familia regala a Marii Britanii detine toate cele noua sectiuni majore ale diamantului Cullinan.


Cullinan I isi are locul de onoare pe sceptrul britanic, unde a fost pus de Edward al VII-lea. A doua sectiune importanta a diamantului, Cullinan II, care are 317,4 carate, este piatra centrala a Coroanei Imperiale de Stat, purtata de Elisabeta a II-a cu ocazia incoronarii sale. Initial, coroana respectiva a fost purtata de regina Victoria când a urcat pe tron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS