5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentatia - reteta succesului la Mondialele de Fotbal

Alimentatia – reteta succesului la Mondialele de Fotbal

Ingredientele necesare pentru a câstiga Mondialele de Fotbal sunt multe si unele dintre acestea sunt pulpele suedeze. Cel putin asa spune Mats Brostrom, bucatarul nationalei antrenate de Lars Lagerback.


In fotbal, alimentatia ocupa un rol vital, intrucât o hrana sanatoasa poate duce la cresterea performantelor jucatorilor. Dar nu este suficient numai atât, ci trebuie sa ai si talent. Potrivit lui Mats Brostrom, bucatarul nationalei Suediei, intr-un turneu atât de lung forma fizica a jucatorilor este fundamentala, iar pentru ca aceasta sa fie buna este necesara o alimentatie corecta. „Este foarte important ca jucatorii sa se simta de parca ar fi la ei acasa si de aceea le pregatim specialitatile pe care le manânca de obicei. Altfel spus, intr-un fel sunt mama lor“, a marturisit râzând bucatarul. In cazul lui Brostrom, asta inseamna pregatirea tipicului bufet suedez, asa-numitul smorgasbord: „Avem o gramada de specialitati, toate mâncaruri tipice smorgasbord. Este vorba de specialitati dintre cele mai diverse, de la somon marinat si pâna la pulpe suedeze cu piure de cartofi si afine de padure“. Si daca suedezii se bucura de al lor smorgasbord, celelalte echipe nu sunt mai prejos si isi bucura papilele gustative cu mâncarurilor lor preferate. In timpul Mondialului, japonezii vor savura cu siguranta mult iubita lor supa de orez, in timp ce debutantii din Angola se vor satura de „funge“, o faimoasa specialitate africana pe baza de porumb, care va fi preparata de bucatarul Manuel Peixoto, proprietarul unui restaurant in Luanda. Componentii nationalei Angliei vor repeta poate „festinul gastronomic“ de acum patru ani, din Asia, când jucatorii s-au „indopat“ cu hamburgeri si cartofi prajiti de la McDonald’s, cu doar câteva zile inainte de mult asteptata partida din grupe contra Argentinei. Dupa ce si-au invins rivalii, britanicii au repetat experienta inaintea meciului din optimi, impotriva Danemarcei, si… au câstigat din nou.


Bucataria asiatica i-a cucerit pe fotbalistii europeni


Brostrom a povestit ca, in timpul Campionatului Mondial din Coreea si Japonia din 2002, componentii echipei suedeze au inceput sa aprecieze si bucataria locala. „La inceput, nu erau asa de incântati, insa incet-incet si-au invins reticentele si au devenit mari amatori de sushi“. Din când in când insa, jucatorii suedezi au dat si ei o fuga in fast-food, la fel ca si colegii lor britanici, cu care se vor intâlni in Grupa B. „Ne intorceam acasa dupa un meci cu Polonia si am comandat portii de Big Mac prin telefon. Ei bine, i-au savurat! Uneori, si eu le pregatesc hamburgeri si tacos“, a spus Brostrom, care „aproape in fiecare zi“ primeste comenzi de la jucatori. Cum era si normal, exista si multe mâncaruri si bauturi interzise. De exemplu, Freddie Ljungberg nu poate sa manânce brânza sau sa bea vin rosu, in timp ce toata echipa nu are voie sa consume alcool, cu exceptia „unei beri dupa meci“, si nimic altceva ce ar putea provoca probleme la stomac inaintea unui meci. „In ziua dinaintea meciului nu mâncam, de exemplu, fructe de mare“, a explicat Brostrom. Mâncarurile pregatite sunt bogate in carbohidrati. „Multe paste si un pic de carne neprajita, de exemplu, carne de vita la gratar sau peste alb, tip halibut. Nu sunt mâncaruri elaborate, insa furnizeaza corpului multa energie“. Pentru Brostrom, editia din acest an a Cupei Mondiale este cea de-a patra petrecuta alaturi de jucatorii suedezi si bucatarul este sigur ca nu va intâmpina nici una dintre dificultatile de care s-a lovit in tarile indepartate. „Uneori, mergem in niste tari pe care nu le cunoastem si luam cu noi o multime de lucruri. In Germania insa, sunt sigur ca vom gasi fara probleme tot ce vom avea nevoie pentru a ne alimenta cât mai bine jucatorii“. Brostrom vorbeste cu siguranta unui om care, de când pregateste mâncarea pentru jucatorii Suediei, nu a gresit niciodata o reteta. „Si sper ca o s-o tin tot asa. Imi tin pumnii“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS