17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMopsul, un excelent insotitor si câine de paza

Mopsul, un excelent insotitor si câine de paza

Mopsul este un câine foarte prietenos si devotat. Isi iubeste mult stapânul, insa este agresiv cu strainii. Mai mult, respira greu si zgomotos precum un astmatic.


Mopsul este un câine cu figura urâta, adesea suparacios, insa foarte duios. Acest patruped nu cere decât putina dragoste de la stapânul sau, fata de care este extrem de afectuos. Are corpul robust, bine legat, de forma patrata, capul mare si rotund. Craniul este plat, fara riduri, botul scurt si patrat, dar nu ridicat, putin turtit, fruntea foarte lata, brazdata de cute adânci si mari. Ochii lui de culoare inchisa sunt mari, proeminenti, rotunzi, cu o expresie blânda, stralucitoare, dar focoasa când câinele este iritat. Urechile de textura fina sunt mici, moi la pipait, catifelate si, din cele spuse de crescatori, sunt de doua feluri: in forma de trandafir si de nasture. La cele mai multe specii, urechile sunt atasate sus pe cap si atârna. Trupul mopsului este scurt si compact, lat si indesat, de forma patrata cu pieptul lat, gâtul scurt si gros si cu un spate puternic. Picioarele sunt drepte si viguroase, bine atasate, labele nu prea mari si nici prea rotunde. Coada dublu inelata – denumita de specialisti si „goarna de posta“ – este purtata pe spate. Parul este neted, scurt, des, moale si lucios.


Mopsul are o blana presarata cu pete negre


Potrivit specialistilor, masculul nu difera prea mult de femela, ambii având cam aceeasi inaltime, 30-35 cm, si aceeasi greutate, sase-opt kilograme. Culoarea parului mopsului difera de la un exemplar la altul. Iar pe lânga faptul ca au capul acoperit cu o asa-numita masca neagra, blana mopsului este presarata din loc in loc cu pete negre pe cap si urechi, semne negre intense pe frunte sau chiar alunite pe falci. Mopsul este un câine de provenienta chineza, urmas al lui „Pai“, câinele mic al imparatilor chinezi. A fost adus in Europa de negustorii olandezi din Compania Indiilor. Aceasta rasa a avut un mare succes raspândindu-se repede si devenind preferatul nobililor si curtilor regale din Anglia, Olanda, Franta si Italia.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS