14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDinica este un romantic

Dinica este un romantic

Cetatean de onoare al Bucurestiului, Ordinul „Serviciul Credincios“ in grad de Mare Ofiter, Cetatean de onoare al orasului Câmpulung Muscel in anul 2005, actor de onoare al filmului românesc sunt doar o parte dintre premiile pe care le-a obtinut Gheorghe Dinica in 72 de ani de viata tumultuoasa.


Gheorghe Dinica s-a nascut in Bucuresti pe 1 ianuarie 1934. A debutat ca actor in filmul „Strainul“, in anul 1963, dar primul rol de muzicant l-a jucat in filmul „Turnul din Pisa“, al regizorului Serban Marinescu, in anul 2002. Un rol de exceptie, interpretat foarte bine si datorita calitatilor de interpret muzical de care da dovada maestrul Dinica, pe care l-a imbinat cu extraordinarul talent actoricesc. Un an mai târziu apare si primul album muzical, „Cântece de petrecere 1“, si imediat dupa acesta al doilea „Cântece de petrecere 2“, in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. In anul 2004 apare si cel de-al treilea album, dar este cu totul diferit de primele doua, din punct de vedere al stilului, fiind intitulat sugestiv „Romante“. Si pentru acest album a colaborat cu mai vechii sai amici Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu.


„Nu mi-am descoperit talentul de cântaret in timp ce interpretam rolul lautarului din filmul «Turnul din Pisa», astea-s vrajeli de publicitate. Vocea o am din nastere“, a declarat actorul.


Reporter: Ati scos pe piata cu ceva timp in urma doua albume de cântece de petrecere si unul de romante. Când v-ati descoperit aceste calitati de interpret?


Gheorghe Dinica: Nu am descoperit nimic. Aceste calitati le am din nastere. Ce, crezi ca am invatat lautarie de undeva? Nu m-am descoperit niciunde, vocea este a mea si o am din nastere.


R. De ce asa de târziu, abia in 2002, ati inceput sa si inregistrati ceea ce cântati?


G.D. Acum mi-a venit ideea. Altfel ramâneam cântând in baie atunci când ma barbieream si mi-am zis „ia sa scot si eu un album cu muzica buna, sa arat lumii ca nu sunt chiar asa de lipsit de calitati“.


R. Pe când un nou album cu muzica buna?


G.D. Pai, acum casa de discuri trage de mine. Daca la inceput primul album a fost cu muzica lautareasca, acum vreau sa scot unul cu mari slagare din anii ’70 si ’80.


R. Pentru realizarea acestui album aveti si colaborari cu alti artisti?


G.D. Nu voi avea colaborari, doar asa, câte unul pe lânga mine. Am mai incercat, dar acest nou album este realizat de unul singur si speram ca o sa fie frumos. O sa vedem ce o sa iasa. Daca o sa fie de succes, atunci o sa fie foarte bine pentru ca asta imi este meseria, sa joc, dar si sa cânt.


R. Ce melodii ati ales pentru noul album de slagare?


G.D. Discul este selectat cu cele mai frumoase slagare din anii ’60-’70, ale unor mari interpreti precum Malinescu, Vasilescu si multi altii. Toti cei care au fost odata la moda si foarte ascultati.


R. Cum vi se pare faptul ca a inceput sa prinda tot mai mult muzica veche si la publicul tânar?


G.D. Pai, trebuie neaparat sa prinda pentru ca are o valoare nemaipomenita. Ce aud eu acum, nu este ceea ce trebuie, dupa parerea mea. Sunt zgomote, zgomote moarte. Asta este parerea mea. Este adevarat. In muzica veche toate melodiile sunt minunate. Imi spunea un batrân compozitor din generatia de atunci ca slagarul este acea melodie care, dupa ce ai ascultat-o, nu o mai uiti si incepi sa o fredonezi. Trebuie sa intre in om, sa o cânti si tu, nu dupa ce o studiezi. L-ai auzit o data, ti-a intrat aici, la inima, in sufletul omului.


R. Pentru acest album de slagare ati dori o colaborare cu Gica Petrescu?


G.D. Aici este o mare problema. Nu e vorba numai de Gica Petrescu, noi avem multi cântareti foarte buni de muzica usoara. Astia sunt profesionistii din alta epoca, ce sa ma bag eu aici?!


R. Ce parere aveti de noul curent muzical care a cam acaparat piata muzicala nu numai din România?


G.D. In prezent se face altfel de muzica. Adica partea asta cu slagarul care sa-ti ramâna in suflet si sa-l cânti pe strazi nu prea mai este. Asta de acum nu-mi place. Eu vreau sa aud o melodie care sa ramâna in mine. De ce sa ascult zgomote? Asa, iau o toba si scol cartierul, si ce am rezolvat? Cred ca e mult mai complicat decât atât, dar eu nu sunt din bransa si nu vreau sa ma bag, doar mi-am exprimat o parere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS