6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: coacaza neagra

Un fruct pe saptamâna: coacaza neagra

Coacazul negru este de origine europeana. In Franta a crescut multa vreme pe Coasta de Azur, inainte de a se extinde in alte regiuni. Anticii considerau coacaza neagra un fruct care favorizeaza longevitatea. Acest interes era justificat, deoarece coacaza neagra este bogata in vitamine si minerale si are, prin urmare, proprietati terapeutice.


Coacazele negre dezintoxica in profunzime. Nu trebuie sa va temeti sa consumati un castronel (sau mai mult) cu coacaze negre dimineata, pe stomacul gol, apoi in timpul zilei, in mai multe reprize. Cura de coacaze negre este de folos persoanelor care sufera de artrita, de reumatism, de guta.


Coacazele negre faciliteaza digestia, stimuleaza functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si a rinichilor. Elibereaza organismul de deseuri si toxine si contribuie la scaderea acidului uric si a colesterolului. Persoanele suferind de oligurie vor apela la coacazele negre, pentru ca aceste fructe au virtuti diuretice recunoscute. Astringent, acest fruct este util in egala masura in diaree si dizenterii.


Pentru oboseala si surmenare, coacazele negre sunt potrivite, pentru ca sunt bogate in vitamina C. Aceasta are o particularitate care merita a fi mentionata: rezista la caldura si la oxidare. Se pot deci pregati, in perspectiva iernii, delicioase dulceturi remineralizante de coacaze negre.


In cazul dermatozelor si eczemelor, ajutorul coacazelor negre ca medicament adjuvant este pretios.


Cura cu aceste fructe este recomandata persoanelor hipertensive, pletorice, limfatice si femeilor care sufera de tulburari ale circulatiei datorate menopauzei.


Ca toate sucurile de fructe si legume, cel de coacaze negre permite efectuarea unei cure usor asimilabile, dupa ce pulpa fructului este indepartata. Insa, eliminând pulpa unui fruct, va lipsiti nu numai de anumite efecte benefice datorate fibrelor vegetale, ci si de alte elemente cu actiune binefacatoare, care se pierd prin stoarcere. Acestea fiind spuse, cura cu suc ramâne un mijloc excelent pentru a trata numeroase probleme de sanatate. Sucul de coacaze negre are o actiune detoxifianta si produce o ameliorare vizibila a starii bolnavilor de artrita, guta, reumatism si este eficient in diaree si dizenterii, tonifica ficatul, pancreasul, splina si rinichii.


Crema de coacaze negre stimuleaza apetitul si usureaza digestia. Modul de a o prepara este urmatorul: puneti intr-o sticla (sau intr-un borcan de sticla), alternativ, un strat de fructe si un strat de zahar. Se continua astfel pâna la umplerea vasului. Se inchide ermetic. Se lasa la macerat patru luni. Se agita o data pe zi. Se strecoara. Pentru a obtine un litru de crema de coacaze neagre trebuie pregatite sase sticle cu fructe si zahar.


Frunzele de coacaz negru sunt bogate in vitamina C si contin o substanta care mareste rezistenta organismului la diverse afectiuni datorate anotimpului rece. Eficienta lor se dovedeste remarcabila mai ales in tratamentul reumatismului si al artrozei. Se pun 30 g de frunze de coacaz negru intr-un litru de apa rece, se lasa in apa timp de o ora. Apoi se pun la foc mic, pâna incep sa fiarba. Se iau de pe foc. Se mai lasa sa infuzeze zece minute; se beau trei – patru cesti pe zi, inainte, dupa sau intre mese.


Sub forma macerata, mugurii de coacaz negru completeaza farmacopeea acestei plante extraordinare.


Ei sunt folositi pentru proprietatile lor antialergice! Recent, cercetatorii au descoperit ca uleiul de sâmburi de coacaze negre ar putea sa atenueze problema memoriei slabe prin cei doi remarcabili compusi ai sai: acidul alfa-linolenic si acidul stearidonic, indispensabili dezvoltarii si bunei functionari a neuronilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU