24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMiturile si realitatile sarcinii

Miturile si realitatile sarcinii

Progresele medicinei si tehnologia specifica in domeniu au transformat experienta maternitatii intr-un fel de „poveste cu final cunoscut“. Testele prenatale pot indica sexul copilului, cantitatea de lichid amniotic, greutatea bebelusului si multe alte aspecte. Dar, cu toate ca marja de eroare a acestor teste e destul de redusa, sarcina si nasterea continua sa fie un subiect generos de povesti si mituri, unele dintre ele chiar ciudate. Site-ul topsanatate.ro va demonteaza mituri in care ati crezut pâna acum si accentueaza adevarurile despre sarcina.


Paradoxal si in acelasi timp interesant este faptul ca avem tendinta sa acordam mai multa credibilitate acestor credinte mostenite „din generatie in generatie“, decât argumentelor probate stiintific. Daca medicul va spune ca veti avea o fetita, iar bunica dumneavoastra va studiaza abdomenul proeminent cu un ochi expert si decreteaza: „Asta e burta de baiat, asculta-ma pe mine!“, cel mai probabil asta veti si face, spunându-va ca doctorul s-a inselat sau nu a fost foarte atent…


Iata cum ar trebui sa faceti diferenta intre cele doua puncte de vedere si la ce sa fiti atenta:


• Nu dati ascultare sfatului de a renunta la vitaminele prenatale recomandate de medic (de obicei, in acest caz, vi se va aduce argumentul urmator: „Eu am nascut de mai multe ori, n-am luat niciodata vitamine si am copii sanatosi!“). Numai doctorul este in masura sa stie ce este bine pentru dumneavoastra si micutul pe care-l asteptati.


• In aceeasi nota, nu beti ceaiuri si nu luati pastile recomandate de oricine altcineva in afara de medic. Chiar daca au fost bune pentru prietena dumneavoastra, nu inseamna ca sunt indicate si pentru dumneavoastra, dat fiind ca fiecare sarcina are particularitatile sale.


• Ignorati orice mit sau poveste care este de natura sa va ingrijoreze cu privire la sanatatea copilului. Cu cât sunteti mai agitata, cu atât mai mult rau veti face bebelusului.


Mituri referitoare la sarcina si nastere


Mit: Forma abdomenului poate fi un indiciu al sexului bebelusului.


Realitate: Aceasta credinta larg raspândita, conform careia femeile care vor naste baieti au abdomenul proeminent in partea inferioara, iar cele care poarta o fetita se rotunjesc pornind chiar de sub stomac, este falsa. Dimensiunea si forma abdomenului sunt determinate de musculatura abdominala si de pozitia bebelusului in uter. De obicei, abdomenul se rotunjeste mai mult in partea inferioara atunci când momentul nasterii este foarte aproape, iar copilul a inceput sa coboare spre pelvis. Asadar, daca vreti sa stiti ce sex va avea copilul, programati-va pentru un examen medical cu ultrasunete.


Mit: Ritmul cardiac fetal – alt indiciu al sexului micutului.


Realitate: Pulsul normal al bebelusului din burtica se situeaza intre 110 si 160 de batai pe minut, cu toate ca unii considera ca, daca este mai rapid (peste 140), inseamna ca e fetita, iar daca este mai lent, e baiat. Insa, din punct de vedere stiintific, nu s-a demonstrat ca ar exista o legatura intre puls si sexul copilului. Oricum, pulsul variaza in functie de vârsta fetusului si de cât de activ este in momentul in care vi se face controlul medical respectiv.


Mit: Aspectul chipului femeii gravide – tot un indiciu al sexului celui mic!


Realitate: Orice femeie câstiga in greutate in timpul sarcinii, iar schimbarile aspectului epidermei sunt ceva obisnuit. Daca vi se spune ca veti avea o fetita numai pentru ca v-ati rotunjit la fata si tenul dumneavoastra are un aspect sanatos si in nuante de roz – ei bine, poate ca asa este, dar nu e deloc exclus sa deveniti mama unui baietel!


Mit: Daca aveti arsuri la stomac in timpul sarcinii, bebelusul va avea mult par pe cap la nastere.


Realitate: Arsurile la stomac apar la majoritatea femeilor gravide, asadar, nu constituie un indiciu precis care sa va spuna daca micutul va avea mult par sau nu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS