10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Scurta istorie a dansului


Dansul, de-a lungul timpului, s-a dezvoltat din diferite motive: de la modalitate de venerare a zeilor pâna la mijloc de indepartare a spiritelor malefice. Insa, in zilele noastre, principalul scop al dansului este divertismentul.


In Mexic, dansul national se numeste „Mexican Hat“. Barbatii se imbraca in costume de charros (cowboys), iar femeile poarta fuste cu volane largi si foarte colorate, care se ridica usor, in spirala, pe ritmul pasilor in timp ce se invârtesc in jurul unui „sombrero“.


Dansul scotian al sabiilor, la fel ca multe dansuri cu arme, isi are originea in razboaie. Dansul sabiilor sau „Ghillie Challium“ era un ritual practicat de luptatori inainte de se a angaja intr-o lupta. Distrugerea unei sabii in timpul ritualului era un semn de ghinion. Traditia isi are radacinile intr-o poveste despre Malcolm Canmore care l-a invins pe unul dintre capitanii armatei lui Macbeth in batalia de la Dunsinane, din 1054. Acesta a pus pe pamânt sabia inamicului, a trecut-o pe a sa peste, formând o cruce, si a dansat in jurul lor.


Dansul „Morris“, tipic englezesc, pare sa fie ultima ramasita a unui ritual antic din regiunea Cotswolds. Dansul avea loc in fiecare primavara, oferind sansa fermierilor si celorlalti locuitori ai satului sa colaboreze intr-un context social, asigurând prosperitatea anului ce avea sa vina. Dansul, care inca se executa, presupune ca artistii sa poarte costume speciale, cu clopotei la picioare. De asemenea, dansatorii fac mai multe salturi si bat pamântul cu betele pentru a trezi la viata noul anotimp. Intr-o anume masura, dansul „Morris“ se aseamana cu „Calusarii“.


America poate revendica drepturile de promovare a dansului sau popular modern, dar radacinile acestuia sunt tot in Anglia, fiind o combinatie ingenioasa intre mai multe dansuri populare si ritualuri. Unul dintre acestea este dansul „Morris“, rapid, activ si cu un caracter de ritual. O contributie importanta o au insa si francezii, care au adaptat „dansul englez rural“, transformându-l in „Cadril“. Acesta din urma este precursorul dansului popular american. Insa, trebuie sa recunoastem, acesta s-a maturizat in America, unde a devenit aproape o institutie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS