17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn fruct pe saptamâna: Pruna

Un fruct pe saptamâna: Pruna

In pictura Extremului Orient, prunul este in primul rând un simbol al primaverii, dar in acelasi timp, inflorind la sfârsitul acesteia, el indica reinnoirea, tineretea care se afla pe punctul de a se manifesta. In Japonia, prunul apare printre plantele purtatoare de noroc. Fructele prunului sunt energetice, diuretice, laxative, fiind indicate in astenii, anemii, surmenaj, ateroscleroza.


In urma analizelor oamenilor de stiinta s-a descoperit ca pruna este extrem de bogata in glucide (fructoza si levuloza), hidrati de carbon, acizi organici, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, pentru a aminti doar o parte din componentii ei. Prin urmare, nu trebuie sa va mirati de proprietatile remarcabile ale acestui fruct: fortifica sistemul nervos, combate starile de oboseala, stimuleaza tranzitul intestinal, normalizeaza volumul ficatului (reduce hepatomegalia); iata de ce pruna este un aliment recomandat astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor.


In plus, puterea depurativa si diuretica a prunei o face utila persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroza, celor cu intoxicatii alimentare acute.


Proprietatile laxative ale prunei sunt unanim recunoscute. Odinioara, pentru a veni de hac unei constipatii rebele, oamenii mâncau seara, inainte de culcare, câteva prune si procedau la fel dimineata, pe stomacul gol, mâncând o data cu fructele putina pâine de secara sau de tarâte. Continutul bogat in celuloza si in mucilagiu al prunei explica uimitoarea sa actiune asupra intestinului.


Pruna este un aliment capabil sa intareasca celula nervoasa, sa revigoreze organismul, sa-l elibereze de deseuri si toxine, sa regleze functiile hepatice, tranzitul intestinal si debitul urinar. Puterea ei diuretica ajuta corpul sa elimine apa din tesuturi; aceasta informatie va avea, fara indoiala, un ecou favorabil la cei afectati de celulita. De aici deriva necesitatea unei cure cu prune, dimineata pe stomacul gol. Pentru a mari efectele fructului, i se poate asocia cura cu suc de prune. Cura se face progresiv, tinând cont de toleranta gastrica a fiecaruia.


Exista diferite soiuri de prune: brumarii, renglote etc. Toate au calitati identice. Este deci inutil sa preferati un anumit soi, cel putin din acest punct de vedere.


Sub forma de compot, o mare parte din componentele pretioase ale prunei dispar. Cu toate acestea, preparata astfel, pruna este indicata persoanelor cu hemoroizi si celor cu afectiuni ale aparatului digestiv.


In prunele uscate, in care substantele sunt concentrate, urmare a deshidratarii, efectele energizante si depurative sunt mai evidente. Este un leac popular impotriva constipatiei. Sase sau sapte prune uscate se lasa la macerat toata noaptea intr-un pahar cu apa; dimineata, pe stomacul gol, se bea intâi lichidul, apoi se manânca prunele. Dupa câteva zile de tratament, intestinul, in general, este eliberat de deseuri si isi regaseste peristaltismul normal. Ca si fructele crude, prunele uscate se preteaza la minicure facute dimineata, pe stomacul gol. Dar persoanele cu adevarat interesate sa-si elibereze organismul de toxine – in special cele cu afectiuni reumatice si hepatice – pot face o cura exclusiva cu prune uscate, timp de doua sau trei zile, cura ce poate fi repetata de mai multe ori in decursul anului.


Insa, aceasta igiena alimentara nu trebuie urmata la intâmplare; anumite persoane au nevoie de o perioada de adaptare. O cura vegetala trebuie inceputa intotdeauna cu prudenta, mai ales daca este o cura exclusiva. Prunele uscate nu sunt contraindicate intr-un regim hiposodat. In schimb, atât fructele crude, cât si prunele uscate nu sunt recomandate diabeticilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS