5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSchefflera - arborele umbrela

Schefflera – arborele umbrela

Schefflera este cunoscuta popular si sub numele de arborele umbrela, datorita frunzelor palmate care sugereaza imaginea unei umbrele. O alta denumire sub care mai este cunoscuta aceasta specie este „aralia stralucitoare“, datorita faptului ca face parte din familia Araliaceae.


Este o specie originara din zonele tropicale ale globului, din Australia, Taiwan si altele. Genul Schefflera cuprinde circa 150 de specii de arbusti si arbori care, in locurile de origine, ating inaltimi de 25-30 metri.


Arborele umbrela este o planta vesnic verde. Se inscrie printre putinele specii care se mentin frumoase chiar si când sunt amplasate in locuri mai intunecoase. Ea nu tolereaza actiunea directa a razelor solare. Varietatile cu frunze vargate necesita locuri mai luminoase, care le asigura o frumoasa colorare a frunzelor.


Se dezvolta bine in locuri cu temperatura moderata, constanta, in jurul valorii de 18-20 de grade Celsius, pe perioada verii, si 15-17 grade Celsius iarna. Vara pot fi scoase in aer liber, pe balcoane sau terase unde sunt ferite de soarele direct si de curentii de aer.


Udarea se realizeaza in functie de anotimp si intensitatea de crestere a plantei. Astfel, vara, când planta creste intens, se uda cu cantitati mai mari de apa, astfel incât substratul ei sa fie mentinut in permanenta umed, dar cu atentie sa nu exagerati si apa sa balteasca la nivelul radacinilor, lucru daunator pentru planta. Iarna se uda mai rar si cu cantitati mai mici.


Este o planta care se acomodeaza usor cu orice tip de substrat, cu conditia sa se dreneze bine si totodata sa retina suficienta apa, sa fie in permanenta reavan. Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, cu ingrasaminte cu concentratii reduse de macro si microelemente sau deloc, deoarece planta are tendinta sa creasca prea repede si sa capete aspectul usor etiolat.


In timpul perioadei de vegetatie, planta poate fi ciupita de mai multe ori pentru a stimula ramificarea tulpinii de la baza, si de a obtine aspectul de arbust bine ramificat. In ceea ce priveste taierile severe aplicate primavara in scopul corectarii formei si inaltimii plantei, cele doua specii au cerinte diferite. Schefflera arboricola poate fi taiata sever, suportând bine aceasta operatie, in timp ce Schefflera actinophylla nu tolereaza asemenea interventii.


La plantele mici, transplantarea se recomanda a fi realizata in fiecare primavara, in ghivece cu doi – cinci cm mai mari in diametru fata de anteriorul si in amestec proaspat de pamânt. La plantele mai mari, transplantarea se realizeaza la doi, trei ani sau doar prin schimbarea pamântului de la suprafata ghiveciului pe 10-15 cm adâncime la plantele mari, greu de transplantat.


Inmultirea plantei se realizeaza prin butasi din tronsoane de tulpina, prin marcotaj aerian si prin seminte aduse din locurile de origine, deoarece planta nu infloreste si nu fructifica in ghiveci. Daunatorii periculosi care ataca aceste plante sunt paianjenul rosu si paduchele lânos care pot fi combatuti cu insecticide specifice.


Buna dezvoltare a plantei este conditionata de asigurarea unor conditii optime de vegetatie. Asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate prin pulverizarea apei pe frunze de câteva ori pe saptamâna si stergerea frunzelor de praf, cu ajutorul unei cârpe umede si moi, vor determina o crestere evidenta cu un aspect deosebit.


Arborele-umbrela poate fi asezat singular in locuri spatioase unde ii este evidentiata forma deosebita a frunzelor sau poate fi inclus intr-un aranjament cu alte specii decorative prin frunze sau prin flori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS