10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinObezitatea la copii - o problema

Obezitatea la copii – o problema

Termenul de copil supraponderal sau de copil cu tendinta de a dezvolta obezitate este folosit de medici in cazul copiilor cu o greutate necorespunzatoare vârstei si staturii lor. Greutatea corporala este de obicei masurata prin calculul indicelui de masa corporala (IMC), care raporteaza greutatea la inaltime. In cazul parintilor ingrijorati in legatura cu greutatea copilului, site-ul topsanatate.ro recomanda un consult medical (la medicul de familie sau medicul pediatru), in care sunt evaluati indicii de crestere si se discuta, de asemenea, despre obiceiurile alimentare ale copilului si despre istoricul medical al acestuia.


Ajutor


Parintii au o mare responsabilitate privind stilul de viata al copiilor. Alimentatia echilibrata este elementul cel mai inportant in prevenirea obezitatii. Sunt recomandate urmatoarele:


• eliminarea din dieta zilnica a bauturilor si alimentelor cu adaos de zahar (bauturi energizante, sucuri de fructe si cocteiluri imbogatite cu zahar, dulciuri concentrate). Acest lucru este important in cazul copiilor a caror sursa energetica provine din consumul acestor produse alimentare, eliminarea lor având ca efect scaderea in greutate.


• interzicerea unor alimente nu are intodeauna efectul scontat, acest lucru sporeste curozitatea copilului, astfel ca acestia vor incerca sa consume aceste alimente pe ascuns, ori de câte ori vor avea ocazia.


• responsabilitatile legate de pastrarea unei diete corespunzatoare trebuie impartite intre parinti si copii. Copilul poate sa aleaga liber dintre optiunile alimentare pe care i le ofera parintii.


• stabilirea unui orar regulat al meselor si evitarea gustarilor la ore nepotrivite este extrem de importanta in mentinerea unei greutati corporale normale. Parintii trebuie sa stie sa dozeze principiile alimentare in functie de vârsta si exercitiul fizic zilnic (de exemplu, un exercitiu fizic excesiv necesita cresterea numarului de calorii).


• este recomandata o diversitate cât mai mare a alimentelor care pot fi consumate. Stabilirea unei diete corespunzatoare se poate realiza dupa ghidul piramidei alimentare (in acest ghid alimentele sunt clasificate si recomandate in alimentatie in functie de nutrientele si caloriile pe care le contin).


• continutul caloric al alimentelor servite la masa trebuie sa fie corespunzator vârstei copilului pentru a evita cresterea anormala in greutate.


• evitarea compensarii unor activitati, cu diferite alimente.


• este recomandat ca desertul servit la sfârsitul mesei sa aiba un continut caloric redus (iaurt de fructe, salata de fructe) si sa fie evitat consumul dulciurilor concentrate (bomboane, caramele etc.). Este recomandat, de asemenea, ca fiecare membru al familiei sa consume o singura portie de desert, astfel incât copilul sa nu fie tentat sa ceara o noua portie.


Este recomandata gasirea unui echilibru, a unei balante intre alimentele consumate si efortul fizic depus de copilul supraponderal. Astfel, se recomanda urmatoarele:


• exercitiu fizic regulat si evitarea sedentarismului;


• reducerea timpului petrecut in fata televizorului si calculatorului, precum si incurajarea activitatilor in aer liber;


• controlul medical regulat, in special in cazul copiilor la care se suspecteaza si o afectiune asociata.


Sprijinul emotional si social


Indiferent de parametrii fizici ai fiecarui copil, pediatrii recomanda parintilor sa incerce sa-i ajute pe acestia in instituirea unei diete sanatoase si in acceptarea aspectului fizic al acestora. Dezvoltarea unui stil de viata sanatos, cresterea increderii in sine, precum si acceptarea aspectului fizic se realizeaza prin:


• evitarea criticarii in public a greutatii copilului. Felul in care parintii vorbesc despre aspectul fizic al copilului, fie in public, fie in particular, poate avea un impact neprevazut asupra imaginii proprii. Este indicat ca in discutiile cu copilul sa i se explice acestuia importanta unei alimentatii echilibrate si astfel a pastrarii unei greutati normale.


• oferirea unui exemplu pozitiv in legatura cu un stil de viata sanatos care promoveaza activitatea fizica regulata, evitarea sedentarismului, precum si mentinerea unei alimentatii sanatoase.


• incurajarea copilului in participarea la activitati extracuriculare, ca de exemplul sportul sau lectiile de actorie. Activitatea fizica poate ajuta la intarirea fizicului, precum si in cresterea increderii in sine. Copilul poate sa incerce mai multe tipuri de activitati sportive, pâna când gaseste unul care il atrage in mod deosebit. Lectiile de actorie sunt extrem de utile in cizelarea personalitatii si cresc, de asemenea, increderea in sine.


• incurajarea activitatilor sociale care au loc in comunitatile de provenienta, precum activitatile extrascolare (cercuri de poezie, pictura), sau implicarea in activitati religioase (corul bisericii).


• atentie in selectarea alimentelor, uneori fiind indicat ajutorul unui specialist nutritionist pentru stabilirea unor ghiduri alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS