17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024

Masa de duminica

Supa frantuzeasca


Ingrediente: doua, trei fire de praz, doua, trei linguri ulei, doi, trei cartofi, doua pahare lapte, patrunjel verde tocat, 100 g cascaval.Mod de preparare: Se curata prazul, se spala, se taie marunt, apoi se inabusa in ulei doua, trei minute. Se stinge cu o jumatate din lapte. Se adauga sare, cartofi cruzi, rasi pe razatoarea mica, laptele. Se fierb 10-15 minute, se pune verdeata tocata. Se serveste rece, cu cascaval ras deasupra.


Cartofi frantuzesti


Ingrediente: 2 kg cartofi, 100 g unt, 200 g svaiter ras, un catel de usturoi, 0,5 l lapte, 200 g smântâna, doua oua (facultativ), sare, piper, nucsoara.Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se usuca intr-un stergar. Se curata cartofii si se taie felii subtiri (care nu se mai spala). Se amesteca laptele cu smântâna, se incalzeste (nu se fierbe!). Intr-un castron se amesteca feliile de cartofi cu svaiterul ras, laptele si smântâna calde, (ouale batute) si sare, piper, putina nucsoara rasa. Se freaca bine un vas de Jenna cu catelul de usturoi, apoi cu unt. Se varsa compozitia in vas, se presara cu bucati de unt, apoi cu svaiterul ras. Se da la cuptor fierbinte, apoi se scade temperatura si se coace 40-50 de minute (se incearca cu furculita). Daca se rumeneste prematur, se acopera cu folie de aluminiu.


Rulada fina cu nes


Ingrediente: pentru blat: un ou, 250 g zahar pudra, 250 g miez de nuca prajit si tocat, doua linguri cacao, putin lichior de cacao sau cafea sau esenta de rom; pentru crema: 200 g unt, 50 g zahar pudra, doua linguri nes, trei galbenusuri; ornament: nuca de cocos sau miez de nuca macinat.Mod de preparare: Se amesteca zaharul cu miezul de nuca, oul batut, cacao si lichior (20 ml) si se omogenizeaza compozitia. Pe o folie de staniol sau hârtie pergament se intinde cu mâna o foaie groasa cam de 5 mm. Peste foaie se intinde un strat de crema si se ruleaza cu ajutorul foliei de staniol. Dupa ce se ruleaza, se presara cu cocos sau miez de nuca si se ruleaza imediat in folie de staniol si se baga in congelator. Pentru a obtine crema, se freaca untul spuma, se adauga zaharul, nesul si apoi galbenusurile, pe rând. Se continua cu frecarea cremei pâna se dizolva bine nesul. Din aceste ingrediente se vor obtine doua rulade de aproximativ 30 cm. Dupa preferinta, se pot pune visine din visinata (fara sâmburi) pe latura foii de unde se incepe rularea. Când se scoate din congelator se portioneaza si se serveste imediat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU