10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Amenintari cu pene


Este nevoie de o singura pasare pentru a dobori un avion. Iar când un stol de pasari se ciocneste de aripile aparatului de zbor, pot fi provocate adevarate tragedii. Un exemplu in acest sens este coliziunea din 1995 dintre 30 de gâste si un avion, pe baza aeriana Elmendorf, din Anchorage, Alaska. Toate cele 24 de persoane aflate la bordul avionului au murit.


Acest tip de accident nu reprezinta o noutate. Primul om care a traversat America intr-un avion, Calbraith Rodgers, si-a pierdut viata in urma unei coliziuni intre aparatul sau si o pasare, in 1912.


Având in vedere dezvoltarea demografica la nivel mondial, nevoia de a calatori din ce in ce mai rapid a crescut. Astfel, industria aeroporturilor si a avioanelor comerciale a luat amploare. Dar la fel s-a intâmplat si cu problema pasarilor.


Aceasta a devenit atât de serioasa, incât NASA detine un dispozitiv special care „trage“ cu pasari moarte spre aripile celor mai noi avioane pentru a le testa durabilitatea.


In anii ’90, Comisia Federala pentru Aviatie a estimat ca ciocnirile cu pasari in timpul zborurilor sau la sol au provocat pagube de 48 de milioane de dolari. De fapt, in 1997 rapoartele au aratat ca aceste accidente au o rata de producere de peste 2.800, numarul lor crescând cu 50 la suta fata de 1990.


De ce sunt pasarile o problema? In primul rând, aeroporturile sunt construite „departe de civilizatie“, din cauza poluarii fonice. Aceasta inseamna ca acolo exista terenuri cu iarba, insecte si locuri perfecte pentru cuiburi.


Incercând sa rezolve aceasta problema, angajatii aeroporturilor incearca de mai mult timp diferite metode: impusca pasarile, le otravesc, le ard cuiburile sau instaleaza sirene. Unele aeroporturi au apelat chiar la patrule cu câini, care „pleaca in recunoastere“ de doua ori pe zi, hartuind inaripatele. Insa toate aceste metode nu au avut un succes rasunator.


Aeroportul Gloucestershire, din Anglia, a venit cu o solutie inedita pentru a alunga pasarile (si toate celelalte vietati). Acolo s-au inlocuit sirenele cu un album al Tinei Turner, dat la maximum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS