10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIndemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

– Asiguratii sistemului public beneficiaza de concediu medical si de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, daca dovedesc incapacitatea temporara de munca printr-un certificat medical, eliberat in conditiile legii.


– Asiguratii care au un stagiu de cotizare in sistemul public de cel putin sase luni, realizat in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca.


– In cazul bolilor profesionale sau accidentelor de munca, certificatul medical se vizeaza in mod obligatoriu de catre Inspectoratul de Sanatate Publica, respectiv de Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia se afla sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.


– In cazul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca din cauza accidentelor de munca, boli profesionale, urgente medico-chirurgicale, tuberculoza si boli infecto-contagioase din grupa A, nu este necesara indeplinirea conditiei de realizare a stagiului de cotizare.


– Concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 180 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire.


– Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o perioada mai mare de 180 de zile pentru unele boli cardiovasculare, tuberculoza pulmonara, SIDA si cancer de orice tip.


Mod de calcul


– Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul a indemnizatiei stabilite ca medie a veniturilor lunare din ultimele sase luni anterioare primei zile de concediu medical.


– Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 100% din baza de calcul a indemnizatiei de asigurari sociale in cazul bolilor profesionale, accidentelor de munca, tuberculozei, SIDA, cancerului de orice tip, precum si al bolilor infecto-contagioase din grupa A si urgentelor medico-chirurgicale.


Documente necesare


Actele necesare pentru plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sunt:


– o cerere tip (anexa nr. 39);


– certificatul medical eliberat in conditiile legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS