10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinObiectele decorative personalizeaza locuinta

Obiectele decorative personalizeaza locuinta

Apartamentele din blocurile vechi, realizate dupa proiecte standard, sunt mai tot timpul lipsite de fantezie arhitecturala si dau mari batai de cap locatarilor. Motiv pentru care majoritatea sunt preocupati de schimbarea „fizionomiei“ acestora.


Un interior care poate fi adaptat nevoilor cotidiene si care sa satisfaca atât din punct de vedere al confortului, cât si din perspectiva esteticii este tot timpul in pas cu moda. Remodelarea unui apartament de bloc vechi poate avea un rezultat de exceptie. Simplu, dar personalizat, un apartament poate cuceri prin fermitatea liniilor, prin configurarea spatiilor, impartirea lor si prin accentele de culoare vii, in special in tonuri de rosu.


Pentru a inviora ambianta dintr-un astfel de spatiu in camera de zi, peretele diametral opus ferestrei poate fi vopsit intr-o nuanta puternica de rosu. Desi initial poate parea o culoare nepotrivita pentru peretii unui apartament de bloc, folosirea ei intr-o anumita masura si cu o anumita logica poate avea un impact vizual deosebit de placut. De altfel, in zona de zi, rosul se poate regasi ca si accent decorativ in spatiul alocat locului de luat masa, fie chiar si cel aflat in bucatarie. Din cele spuse de designeri, in conditiile unui confort modern – in culori cât mai vesele – care poate fi realizat la proportiile apartamentului, amplasarea unor obiecte decorative poate da o nota aparte locuintei. Este suficient sa se stabileasca unele „zone de interes vizual“ care urmeaza sa fie decorate. Aceste centre de atractie pot fi subliniate printr-o anume asezare a mobilelor, prin anumite efecte de lumina si culoare. Accesoriile ca perdelele, tapiseria, husele, covoarele sau carpetele pot fi din materiale textile asortate cromatic pentru fiecare destinatie. Per ansamblu, o locuinta cocheta cu interventii constructive mici, dar de impact, cu rezolvari decorative originale, mobilier minimalist, bine pozitionat poate crea un nou look. De asemenea, o astfel de cosmetizare a locuintei poate fi o amenajare reusita, care vine sa sparga tiparele impuse de configuratia de bloc.


Decor si armonie


Formele si volumele unui apartament de bloc pot fi animate cu ajutorul luminii si al exploziei de culori de tot felul. Liniile decorative pot sa se combine, sa se impleteasca si sa izbucneasca prin indrazneala, improvizatie, culori contrastante, dar bine armonizate cu intregul. Din cele spuse de designeri, arta decorativa nu mai poate fi considerata un factor inconciliabil cu spiritul contemporan. Noile tehnologii permit azi realizarea unor obiecte decorative unicat, de buna calitate. Potrivit cunoscatorilor, obiectele tehnice incep sa devina obiecte artistice si ca atare capata putere de comunicare. In acest fel, frumosul patrunde in realitatea cotidiana, pe care o imbogateste cu noi semnificatii si ii descopera noi valente. O amenajare cocheta, vie poate sa confere incaperilor, fie ele chiar si de bloc, o nota de intimitate care poate scoate in evidenta personalitatea locatarului. Obiectele de decor, indiferent daca sunt de factura veche sau moderna, utilitare sau doar decorative, joaca un rol important intr-o locuinta. Acestea trebuie, pentru a fi puse in valoare, sa tina seama de forma si inaltimea, de culoarea pe care o au si de materialul din care sunt realizate. Iar pentru a iesi din tipar, se poate recurge, in decorarea unei locuinte, chiar la intoarcerea la stilurile vechi, istorice. Obiectele decorative nu se cumpara niciodata numai pentru a „garnisi“ un apartament, pentru a „umple“, ci pentru a da o nota de personalitate aparte, iar cel mai importat este ca acestea sa se armonizeze cu ceea ce este in jur. Accentele decorative bine alese pot innobila interiorul. Ele pot fi create prin draperii si covoare colorate (uni sau inflorate), alese in raport cu culoarea mobilei si a zugravelii, prin perne colorate „aruncate“ pe canapele, fotolii sau chiar pe covor, prin corpuri de iluminat si diverse efecte de lumina, prin panouri decorative, prin câteva tablouri (foarte putine si numai daca reprezinta o decoratie care sa se armonizeze cu restul) si prin câteva bibelouri, numai daca sunt de buna calitate. Lucrul cel mai important in decorarea caminului ramâne acela de a evita pe cât posibil impresia de ingramadire a obiectelor si a mobilelor.


Material realizat in colaborare cu revista


Casa si biroul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS