17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Trandafirul, simbol al frumusetii si iubirii


Se pare ca traditia daruirii de flori are mai putin de-a face cu romantismul si mai mult cu nesiguranta.


Cu cât o floare este mai populara, cu atât ii sunt asociate mai multe superstitii si intelesuri. Trandafirul este, de departe, cel mai incarcat de semnificatii. Trandafirii sunt printre cele mai vechi flori cultivate de om, acest lucru intâmplându-se acum 5.000 de ani in gradinile imperiale din Asia. Oamenii de stiinta au descoperit „urme“ pe baza carora au presupus ca trandafirul salbatic dateaza de 35 de milioane de ani!


Regina florilor – popoarele antice explicau frumusetea trandafirului prin originea sa divina. Grecii povestesc cum, intr-o zi, zeita Chloris a gasit din intâmplare o frumoasa nimfa moarta si a transformat-o intr-o floare. Afrodita i-a daruit frumusete. Cele trei gratii i-au oferit farmec si voiosie. Dionis i-a dat in dar nectarul sau parfumat, in timp ce Zephyrus, vântul de vest, a alungat norii de pe cer, astfel incât Apollo sa scalde floarea in lumina. La sfârsit, floarea i-a fost daruita lui Eros, protectorul iubirii, si a fost aleasa „Regina florilor“.


Romanii aveau si ei propria varianta despre originea florii. Legenda lor o are in centru pe frumoasa Rodanthe, o femeie asaltata de foarte multi petitori. Rodanthe nu era interesata de nici unul dintre ei, dar tinerii erau atât de indragostiti de ea, incât au ajuns sa o asalteze, darâmându-i chiar si poarta casei. Aceasta intâmplare a mâniat-o chiar si pe zeita Diana, care a transformat-o pe femeie in floare, iar pe pretendenti in spini, pentru a le da o lectie.Trandafirii rosii inseamna „Te iubesc“. Putini stiu ca diferitele culori si tipuri de trandafiri pot nuanta acest mesaj. Rosu si alb impreuna inseamna unitate, rozul semnifica gratie si fragilitate, iar galbenul simbolizeaza bucuria. Un singur trandafir sugereaza simplitate.


Unele flori au aceeasi semnificatie ca si trandafirul: crizantemele, lalelele si garoafele rosii transmit acelasi mesaj. Margareta va aduce un omagiu frumusetii persoanei care o primeste, in timp ce eleganta cala omagiaza frumusetea iesita din comun. Nu puteti trimite o creanga de liliac decât o data, pentru ca aceasta floare simbolizeaza prima iubire. Violetele simbolizeaza afectiunea.


Petunia simbolizeaza mânia si resentimentele. Floarea-soarelui semnifica aroganta si chiar false aparente.


Cactusul da impresia de intimidare, dar trimite un mesaj mai profund, de caldura sufleteasca. Busuiocul transmite cel mai dur mesaj: ura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS