17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPentas lanceolata - steaua egipteana

Pentas lanceolata – steaua egipteana

Numele florii, pentas lanceolata sau „steaua egipteana“, provine de la forma florii, de stea, cu cinci petale. Este o planta sub-arbustiva (arbust nu foarte lemnificat), de talie mica (30-50 cm), originara din regiuni cu climat tropical – subtropical din Africa de Sud si Peninsula Arabica. Tulpina, ramificata, cu ramuri drepte sau usor oblice, se lemnifica usor la baza pe masura maturarii plantei. Forma plantei e aproape globuloasa. Frunzele sunt oval-alungite, pubescente (usor pufoase), dispuse pe ramuri câte trei-cinci in verticil (in forma de cerc, la acelasi nivel). Florile sunt mici, tubuloase, cu lobi care se deschid in forma de stea. Sunt colorate viu, in nuante de roz, mov sau alb si sunt dispuse multe in inflorescente tubuloase in vârful ramurilor. Este o planta decorativa, care infloreste aproape tot anul, cu un maxim vara – toamna. Se poate tunde pentru realizarea unei tufe compacte.


Necesita temperatura moderata. Creste si infloreste bine la 15 grade Celsius, dar suporta si temperaturi mai mari. Are nevoie de lumina multa, chiar soare direct, dar vara, daca insolatia e puternica, e bine sa fie umbrita. Vara se poate planta in gradina.


Se uda in permanenta, evitându-se excesele. Daca nu i se administreaza suficienta apa vara, se ofileste. Iarna, daca se tine la rece, se uda mai rar. In incaperi cu aer foarte cald si uscat, necesita uneori pulverizarea frunzelor cu apa.


Iarna se poate realiza un repaus, tinându-se in incaperi reci (dar nu sub zece grade Celsius), luminoase, si udându-se rar. La iesirea din repaus necesita taieri severe, deoarece in repaus isi poate pierde o mare parte din frunze.


In fiecare an, primavara, se transplanteaza si se tunde. Se poate folosi orice tip de pamânt care sa fie bine drenat (sa nu tina apa in exces) si, in acelasi timp, care sa nu se usuce prea repede.


In perioada calda, primavara-vara, i se administreaza, la interval de doua saptamâni, ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu, pentru a stimula inflorirea. In acelasi scop, se recomanda indepartarea inflorescentelor trecute.


Se inmulteste usor, primavara si vara, prin butasi erbacei (nelemnificati, vârfuri sau portiuni de lastari cu doua – patru rânduri de frunze, de mai putin de zece cm lungime), in apa sau in substrat permeabil sub borcan. Se recomanda intinerirea plantei la câtiva ani, prin butasi. Se mai poate inmulti si prin seminte, semanate primavara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS