13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrima luna de viata

Prima luna de viata

Nici nu stiti cum au trecut primele saptamâni dupa ce v-ati intors cu bebelusul de la maternitate si, iata, deja incepeti sa observati primele progrese. Micutul incepe sa cunoasca, treptat, lumea inconjuratoare. In ce constau aceste schimbari? Raspunsul este oferit de topsanatate.ro.


Capul sus!


Musculatura gâtului incepe sa se tonifice, fapt care-i va permite micutului sa-si ridice capul, deocamdata pentru câteva secunde – si mai ales când este culcat pe burtica. De asemenea, isi intoarce mai des capul in lateral. In continuare insa, fiti deosebit de atenta când il luati in brate, sustinându-i capul cu mâna.


Micutul incepe sa „se exploreze“…


La nastere, bebelusul habar nu are ca mâinile si picioarele fac parte din corpul lui. De fapt, nu prea este constient de nimic si majoritatea reactiilor lui sunt urmare a reflexelor. Inca din primele saptamâni de viata, lucrurile se schimba. Micutul isi da seama ca are „obiect de studiu“ si, ca urmare, incepe sa-si bage mânutele in gura si sa incerce acelasi lucru si cu degetele de la picioare.


Descoperirea suzetei


Bebelusilor le place sa suga, si au nevoie de aceasta. Probabil ati remarcat ca, daca este agitat si ii dati suzeta, se calmeaza ca prin farmec. Nu are suzeta la indemâna? Nici o problema, doar are degetele de la mâini si de la picioare! Pe termen lung, suptul nu este indicat (poate impiedica dezvoltarea normala a dentitiei), dar deocamdata nu este nici un pericol. Asa incât nu incercati sa-i scoateti degetul din gura, pentru ca acest lucru il va agita.


Bebelusul comunica!


Evident, nu in sensul propriu al termenului. Dar omuletul dumneavoastra gângureste, bolboroseste si ingâna sunete nearticulate. Unii micuti incep sa zâmbeasca (acest lucru se intâmpla cu atât mai repede cu cât vede fete zâmbitoare in jurul lui; tineti cont de acest aspect). Ii place sa va simta cât mai aproape, sa va priveasca si sa va auda vocea; daca aveti treburi de facut, continuati sa-i vorbiti, puteti fi sigura ca-i va face placere. Spre sfârsitul primei luni de viata, micutul va va arata ca va recunoaste – mimica lui se va schimba atunci când isi vede parintii, comparativ cu reactia pe care o are fata de straini (in aceasta ultima privinta, pot fi doua reactii posibile: fie ramâne indiferent, fie devine agitat si incepe sa scânceasca).


Ii place muzica!


Acum, ca bebelusul nu mai doarme chiar toata ziua, puteti folosi intervalele de timp in care este treaz pentru a-l ajuta sa-si dezvolte sensibilitatea. Fredonati-i cântecele de leagan preferate, puneti un CD (in surdina) cu piese speciale pentru cei mici si… nu neglijati nici marii clasici – s-a demonstrat ca muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart are un efect benefic asupra dezvoltarii emotionale a bebelusilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS