14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Masa de duminica

Ciorba cu orez


Ingrediente: 500-600 g carne de vita, o ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel, o radacina mica de telina, doua linguri de orez, un ou, zeama de la o lamâie, sare, patrunjel verde tocat, doi litri apa.Mod de preparare: Carnea taiata in bucati se pune la fiert cu apa rece. Dupa primele clocote, se ia spuma si se adauga ceapa si zarzavaturile intregi, curatate si spalate. Dupa ce a fiert, zarzavatul se scoate si se adauga orezul spalat. Când orezul este fiert, se potriveste ciorba de sare, se trage oala de pe foc si se drege cu un ou batut si zeama de lamâie. Când se serveste, se pune patrunjelul verde tocat.


Turlu


Ingrediente: trei-patru vinete, un kilogram de ardei capia verde, rosii pentru sos, o ceapa, patru-cinci catei de usturoi, ulei, sare, piper.Mod de preparare: Se taie vinetele de-a lungul in feliute, la fel si ardeii. Se prajesc in ulei pâna se rumenesc, se scot pe foi de hârtie de bucatarie (sau servetele) sa absoarba surplusul de ulei. Intr-o cratita se calesc ceapa si usturoiul tocate nu foarte marunt, se adauga rosiile taiate in cuburi (sau bulion), sare, piper, vegeta dupa gust si se lasa pâna se obtine sosul. Se adauga vinetele si ardeii prajiti si se lasa trei – patru minute, apoi se trage de pe foc. Se serveste, in general, calda, dar este buna si rece. Se poate adauga si brânza.


Gogosi


Ingrediente: doua cani cu apa, o jumatate de cana cu unt, putina sare, o cana cu faina, trei oua, ulei pentru prajit, miere, scortisoara.Mod de preparare: Se pun la foc apa cu untul si sarea. Când incepe sa fiarba, se pune faina incet si se amesteca in continuu, pâna se ingroasa. Se da la o parte, se lasa câteva minute sa se raceasca, dupa care se adauga ouale, unul câte unul, mestecând in continuu.


Intr-o tigaie se incinge uleiul si se incepe sa se puna câte o lingura plina din compozitie la prajit.


Se prajesc uniform la temperatura normala – medie, pâna se fac aurii-maronii. Se scot, se aseaza pe platou, se pune miere deasupra si scortisoara. Se servesc calde sau reci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS