20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecretele zaharului

Secretele zaharului

Daca tot ne petrecem fiecare zi in prezenta lui, daca tot ne gândim la el ora de ora, daca tot ne tortureaza intreaga viata, macar sa stim care-i treaba cu zaharul.


Nu e nimic in neregula cu dumneavoastra!


Oamenii se nasc cu o preferinta naturala pentru dulciuri, pentru ca ele sunt sursa noastra de energie. Chiar si in copilarie preferam sa mâncam mai intâi laptele sau fructele (care contin zahar sau carbohidrati) si abia apoi ceea ce ni se oferea la masa de prânz.


Variante…


Exista mai multe tipuri de zaharuri. Cel mai cunoscut dintre ele este sucroza, care este compusa din fructoza si glucoza, si este folosita pentru indulcirea bauturilor calde si a mâncarurilor. Alti indulcitori sunt siropul de porumb, mierea si zaharul artificial. In timpul digestiei toate aceste tipuri de zahar se transforma in glucoza, folosita in scop energetic.


O sa fac diabet?


Nu exista cercetari care sa ateste existenta vreunei legaturi intre consumul de zahar si diabet, asa ca toate minciunile spuse de parinti ca sa va ia de lânga usa cofetariei erau doar minciuni! Chiar si diabeticii pot mânca dulciuri din când in când daca mentin un meniu sanatos. Evident, ar fi bine sa consume dulciuri speciale.


Zaharul e nevinovat!


Atunci când va ingrasati, este pentru ca mâncati mai mult decât ii trebuie organismului dumneavoastra pentru a-si mentine functiile vitale si pentru a-si indeplini activitatile zilnice. Dulciurile nu au nimic de-a face cu ingrasatul, atâta timp cât nu va tranformati intr-o masinuta de procesat bomboane, iar activitatea dumneavoastra zilnica este destul de intensa incât sa consumati tot ce ati mâncat!


Feriti copiii hiperactivi!


Oricâte vaze ar sparge copilul dumneavoastra in fiecare zi, nazbâtiile lui n-au nici o legatura cu cantitatea de zahar pe care o consuma, spun cercetatorii. Este adevarat ca dulciurile dau energie, dar nici cea mai fantastica ciocolata nu poate transforma un copil calm intr-un demolator profesionist!


De ce nu ma pot face cofetareasa?


Pentru ca toate mâncarurile bogate in zahar sunt sarace in nutrienti. Daca rontaiti napolitane cât e ziulica de lunga, veti ajunge sa aveti un deficit de vitamine si minerale, ceea ce va va influenta starea de sanatate si forta sistemului dumneavoastra imunitar. Daca va e pofta de dulce, cel mai bine este sa va luati carbohidratii din surse mai hranitoare precum fructe, lapte sau iaurt.


O combinatie periculoasa: bacterii si zahar


Bacteriile locuiesc in mod natural in corpurile noastre, iar ele adora pur si simplu dulciurile! Zaharul le ajuta sa creasca (cam cum ne ajuta si pe noi, din pacate), favorizeaza dezvoltarea cariilor si poate dauna si gingiilor. Bacteriile folosesc zaharul pe care li-l furnizam ca sa produca acizi, iar acestia distrug smaltul dintilor, transformând un zâmbet stralucitor intr-unul… ciocolatiu!


Cuplul zahar – grasime


Multe dintre dulciurile pe care le mâncati – prajiturile, torturile, ciocolata – sunt, de asemenea, bogate in grasimi si colesterol. Unde-s multi puterea creste, ceea ce in traducere inseamna mai multe calorii. In plus, grasimea in exces cauzeaza probleme circulatorii si cardiace.


Calitate versus cantitate…


Acusi, acusi vine Pastele si ar fi o blasfemie sa va tineti departe de dulciuri! Dar alegeti, cel putin, sa va cumparati ceea ce va place mai mult, ceea ce va face mai multa pofta, dar in cantitati mai mici. Demonstrati-va ca apreciati calitatea!


Cu ochii la eticheta!


Uitati-va bine la ingredientele pe care le contin dulciurile cumparate.


Sucroza, fructoza, siropul de porum, dextroza, glucoza, maltoza, fructoza, miere, toate inseamna acelasi lucru – zahar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU