17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMierea, aliment valoros pentru sanatate

Mierea, aliment valoros pentru sanatate

Mierea este folosita de milenii pentru intarirea sanatatii. Produsa de albine din nectarul florilor, ea reprezinta un aliment constructiv, plin de elemente de care organismul are nevoie pentru dezvoltare si refacere. Folosita la micul dejun, mierea reprezinta o sursa de energie care ajuta organismul sa inceapa bine activitatea zilnica.


Mierea contine toate vitaminele pe care nutritionistii le considera necesare sanatatii si multe minerale (cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu). Atât vitaminele, cât si mineralele variaza in functie de nectarul folosit de albine si, in ultima instanta, variaza in functie de resursele solului pe care cresc plantele respective.


Exista foarte multe soiuri de miere, unele monoflore, adica produse dintr-un singur fel de flori (de salcâm, de tei etc.), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (mierea poliflora). Mierea de padure sau de mana este cea mai remineralizanta miere.


 Proprietati esentiale ale mierii


• Este un exceptional indulcitor natural.


• Satisface repede cererea de energie a organismului.


• Ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturând oboseala.


• Este un calmant care linisteste organismul.


• Combate insomnia.


• Dilata vasele sanguine si amelioreaza activitatea inimii, având si un efect hipotensiv.


• Are proprietati bactericide si bacteriostatice.


• Are actiune usor laxativa si antiseptica.


• Este asimilata usor si repede.


• Nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentând benefic flora intestinala.


• Inlatura starile de voma la sugari.


• Contribuie la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi.


• Este un bun expectorant, diluând secretiile bronhice si combatând tusea.


• Limpezeste vocea in caz de raguseala.


• Ajuta in afectiunile ficatului, afectiunile digestive, afectiunile renale sau ale sângelui (anemii, leucemii etc.).


• Inlatura cârceii din picioare, tremurul mâinilor sau al picioarelor, tremuraturi ale coltului gurii sau ale pleoapelor.


• Are efecte benefice in artrite, artroze, arterite.


• Inlatura migrenele.


• Combate sterilitatea.


• Extern are efecte cicatrizante fiind recomandata in cazul cosurilor, arsurilor si ranilor.


Recomandari si consum


Toate aceste calitati ale mierii subliniaza faptul ca ea reprezinta un aliment care poate fi recomandat tuturor, cu exceptia celor care sunt bolnavi de diabet. Astfel, consumul de miere asigura femeii gravide sanatatea fizica si psihica, dar si a fatului, iar sugarilor si copiilor de orice vârsta, o mai buna rezistenta in fata bolilor. De asemenea, studentii si elevii pot considera mierea un pretios ajutor in perioada examenelor, cântaretii isi pot ameliora vocea, iar batrânii isi pot echilibra organismul.


In ceea ce priveste consumul mierii, pentru sugari se foloseste ca indulcitor adaugat la lapte sau ceaiuri, administrându-se in doze sporite pornind de la un vârf de lingurita. Pentru orice alta vârsta, consumul este variat, dupa dorinta. Ea poate fi folosita atât ca inlocuitor al zaharului, cât si pentru ingrijirea sanatatii.


Exista foate multe retete naturale in care este inclusa mierea si, in mod special, se remarca cele care ajuta in cazul afectiunilor respiratorii.


Mierea in cosmetica


Având o importanta deosebita pentru ingrijirea frumusetii, mierea regenereaza pielea, o hidrateaza, dându-i o elasticitate potrivita, o improspateaza si o intinereste. De asemenea, prin reglarea circulatiei sângelui, pielea devine mai relaxata. Datorita efectelor sale antibacteriene este un excelent remediu impotriva cosurilor si zgârieturilor.


Ea poate fi folosita si pentru tratamentul buzelor uscate. Datorita proprietatilor deosebite ale mierii, exista foarte multe produse cosmetice care o contin. Daca nu aveti timp sa faceti o masca, atunci se poate unge fata, gâtul si decolteul cu miere si dupa 15 minute se spala cu apa calduta.


Iata câteva retete de masti cosmetice pe baza de miere, pe care le puteti prepara acasa:


• Se amesteca doua linguri de miere calduta cu doua linguri de brânza de vaci. Se unge fata, gâtul si decolteul, se lasa timp de 20 de minute, dupa care se spala cu apa calduta.


• Se amesteca doua linguri de smântâna cu sucul unui sfert de lamâie (sau o lingurita de otet de mere) si o lingura de miere. Se aplica pe fata, gât si decolteu si se lasa circa o jumatate de ora. Se spala apoi cu otet de mere, dupa care se clateste bine cu multa apa. Aceasta masca curata si intinereste tenul.


• Se amesteca doua linguri de miere, doua linguri de brânza, un galbenus de ou si sucul unei lamâi mai mici.


Se aplica pe ten timp de 30 de minute. Intinereste si regenereaza.


Remarca


Mierea nu se fierbe pe foc pentru a fi dezaharisita, deoarece se pierd substantele nutritive din ea si ramâne doar un simplu indulcitor. Preferati mierea zaharisita, deoarece contine toate substantele hranitoare. Mierea din piata, de cele mai multe ori, este reincalzita pentru a nu fi zaharisita si pentru a arata limpede in scopul unei bune vânzari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS