16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Masa de duminica

Supa din Szalka


Ingrediente: 250 g ciolan de vita; 300 g faina; 250 g carne de pui; doua oua; 200 g morcovi; 500 g ciuperci; 100 g radacina de patrunjel; o legatura patrunjel verde; 100 g gulie; sare, condimente; 50 g telina.Mod de preparare: Legumele se curata, se lasa intregi, ciupercile curatate se taie felii, iar patrunjelul verde se toaca marunt. Carnea de vita se pune la fiert in apa rece cu sare; când s-a fiert pe jumatate se adauga carnea de pui si legumele si se continua fierberea la foc mic. Se scot bucatile de carne, puiul se dezoseaza si carnurile se taie cubulete si se toaca. Se condimenteaza cu sare, piper, patrunjel verde, se leaga compozitia cu ou. Aluatul preparat din faina, celalalt ou si putina sare se intinde si se taie in patratele cu latura de 3 cm, se umplu cu umplutura de carne, se formeaza boccelute si se fierb in supa de carne strecurata. Se serveste fierbinte.


Salata de pui cu grapefruit roz


Ingrediente: 500 g piept de pui fiert; doua grapefruituri roz; doi morcovi fierti; un mar; o salata verde creata; doua linguri de patrunjel verde tocat. Pentru sos: 250 g iaurt; o lingura zeama de lamâie; un praf de chimen; un praf de cimbru uscat; sare; piper.Mod de preparare: Sosul: Intr-un castron se pun iaurtul, zeama de lamâie, praful de chimen, praful de cimbru, sarea si piperul. Se bate totul cu un tel, pentru omogenizare. Pieptul de pui fiert se taie cuburi mici, care se pun in sos impreuna cu grapefruitul, curatat atât de coaja, cât si de pielite, si taiat cuburi. Morcovii fierti se taie rondele fine (daca diametrul legumei este destul de mic) sau cuburi, care se pun in castronul cu sos. Marul se spala, se curata de coaja, se taie in patru, se scoate casa semintelor, apoi se taie cuburi, care se pun in castron. Totul se amesteca impreuna cu sosul, pentru omogenizare. Castronul se pune la rece pâna la servire. Salata verde creata se spala, se zvânta cu un servet, dupa care frunzele mari se pun pe marginea unei salatiere. Se rastoarna preparatul rece din castron in salatiera. In mijloc se infige inima salatei, iar peste restul se presara patrunjel verde, tocat fin. Morcovul fiert poate fi inlocuit cu morcov crud, dat pe razatoare sau taiat cuburi mici. In aceasta salata se mai pot adauga si doua, trei linguri de boabe de porumb fiert.


Strudel din Somlo


Ingrediente: 500 g faina, 100 g firimituri de piscot, 400 g mere, 250 g brânza proaspata, 100 g nuca macinata, 100 ml frisca, 50 g stafide, 100 g unt, trei oua, 100 g untura, 100 g zahar pudra, 30 g scortisoara macinata, putina sare.Mod de preparare: Se curata merele, se indeparteaza semintele si se dau prin razatoare, brânza se trece prin sita, scortisoara si zaharul se amesteca, se separa albusurile de galbenusuri, stafidele se spala bine, tava se unge cu putina untura. Din faina, putina untura, un galbenus de ou si apa calduta sarata se framânta un aluat. Aluatul se intinde, marginile mai groase se taie si se lasa la uscat, apoi se imparte aluatul in patru parti. Doua dintre foi se presara cu zahar pudra amestecat cu scortisoara si se stropesc bine cu unt topit sau untura. Cele doua foi se pliaza astfel incât sa se formeze patru straturi. Prima foaie se aseaza pe o tava de cofetar, se presara cu putina nuca macinata, se adauga merele si se presara cu scortisoara si zahar. Se aseaza alta foaie peste umplutura, se stropeste cu unt topit (untura) si se presara nuca si zahar. De asemenea, cele doua foi ramase se stropesc cu unt topit, se presara cu firimituri de piscot si se pliaza similar cu primele doua foi. Una dintre foi se aseaza pe stratul de nuca, peste care se toarna o umplutura din brânza, frisca, stafide si din spuma tare din doua albusuri. In final, compozitia se acopera cu a patra foaie de aluat, se stropeste cu unt topit si se coace 30-35 de minute in cuptorul incalzit. Se taie in diferite forme, dupa preferinta, si se serveste presarat cu zahar pudra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS