Acasă Magazin Picatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Sub actiunea factorilor caracteristici unor anumite medii de viata, functiile si structura unor plante se adapteaza in mod cu totul original, constituind curiozitati ale naturii.


Unele plante arborescente din Bombacaceae s-au adaptat la mediul secetos. Ele au ajuns la forme neobisnuite prin acumularea rezervelor nutritive si a apei in tulpina principala. Printre plantele Bombacaceae din podisurile aride ale Braziliei se numara si un arbore cu tulpina inalta de 40 m, având forma unui butoi imens din vârfurile caruia pornesc ramurile cu frunze.


Printre uriasii regnului vegetal sunt si arborii mamuti din California, Sequoia gigantea, care este o specie de gimnosperma inalta pâna la 145 m, cu circumferinta tulpinii pâna la 38 m.


Eucaliptul-Eucaliptus amigdalina, din familia Myrtaceae, din Australia si California detine recordul inaltimii printre ceilalti arbori. Caracteristic pentru eucalipti este inaltimea lor de 140-160 m, dar si cresterea rapida, crescând de regula sapte metri in doi ani. Dupa 80 de ani inceteaza cresterea in lungime si continua cresterea in grosime.


Arborele calatorului – Tendash Ravenala madagascariensisfam Musaceae – este o specie de palmier din Madagascar si Africa. Din vârful tulpinii se deschide un evantai gigantic de frunze lungi de trei-patru metri si late de un metru, la inceput intregi, apoi divizate in lacinii neregulate. Tecile frunzelor sunt concave, dispuse in acelasi plan si strânse unele intr-altele, formând un rezervor in care se acumuleaza apa de ploaie.


Ravenala traieste prin locuri mlastinoase, de aceea ramâne legendara parerea ca apa din tecile frunzelor ar fi cautata de calatorii insetati, care in realitate nu duc lipsa de apa in acele locuri umede.

Exit mobile version