16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVenetia se imbraca in haine de carnaval

Venetia se imbraca in haine de carnaval

Ca in fiecare an, la mijlocul lunii februarie, Venetia isi pune hainele de carnaval. Mii de turisti din lumea intreaga se aduna cu mic, cu mare pentru a participa la cel mai asteptat eveniment al anului si totodata la unul dintre cele mai vechi carnavaluri din lume. Pentru zece zile, toata Venetia, de la celebrele strazi inguste, canale, pietele romantice si pâna la cel mai mic coltisor, se transforma intr-o scena de sarbatoare uriasa in care procesiunile, spectacolele de commedia dell’arte, petrecerile din minusculele hanuri venetiene, concertele se combina perfect cu elementele contemporane.


In perioada 18-28 februarie, Venetia devine principalul punct de atractie pentru turisti, care au parte de zece de zile de neuitat, situate la limita dintre real si imaginar intr-o atmosfera in care totul e posibil, printre culori, masti, machiaje, scenografii si veselie. Se spune ca asteptatul carnaval de la Venetia este unul dintre cele mai vechi si dateaza din 1094, când ducele Vitale Faliero l-a mentionat pentru prima data intr-un document oficial. Cu siguranta, unul dintre principalele puncte de atractie ale extraordinarului spectacol venetian sunt celebrele masti de carnaval. Unele masti care se vor „plimba“ prin Venetia in aceste zile sunt faimoase, iar altele nu erau atât de folosite in Commedia dell’Arte, celebrul spectacol de teatru italian. A participa la carnavalul de la Ventia inseamna, in primul rând, a fi martor la diferite ritualuri care au loc in toate colturile Venetiei, dar mai ales la celebrul „Il volo della colombina“ , in traducere „Zborul porumbitei“: un porumbel urias, plin de confeti este „lasat sa zboare“, cu ajutorul unui cablu, de la Turnul Campanile pâna la Torre dell’Orologio, Turnul cu Ceas, in aplauzele publicului. O data ajunsa la destinatie, porumbita se sparge si tonele de confeti cad peste spectatori. Potrivit legendei, in functie de felul in care porumbita zboara, se poate prevedea cum va fi acest an. Pe toata durata carnavalului au loc numeroase baluri mascate in multe locuri si localuri din oras. Ultima zi de carnaval este marcata printr-un spectacol de artificii.


Pe podurile din Venetia


Si când sarbatoarea se termina, Venetia redevine orasul de toate zilele, destinatia preferata a amorezilor, cu pietele si localurile sale aglomerate, cu itinerariile mai putin cunoscute, acelasi oras de laguna al stradutelor inguste, al pietelor si al podurilor. Cele 446 de poduri cu arcurile lor elegante creeaza o impletitura „labirintica“ intre canale. La inceput, toate podurile au fost construite din piatra si, in general, fara protectiile laterale numite din anul 1600 „benzi“. In secolul trecut, din motive de securitate, au fost dotate toate cu parapete de protectie. Doar doua poduri au supravietuit „fara benzi“. Unul este Ponte del Chiodo din Cannareggio si celalalt se afla pe insula Torcello si se numeste Ponte del Diavolo (Podul diavolului).


Legendele Venetiei


Legenda spune ca Diavolul, intruchipat de o pisica neagra, apare la mijlocului podului in fiecare noapte de 24 decembrie, la ora 24.00. Acesta nu este singurul pod legendar, asemenea lui fiind Ponte delle Maravegie, din cartierul Dorsoduro. Aici, se spune ca traia o familie in care erau sapte surori, una mai frumoasa decât cealalta, cu exceptia uneia, care era foarte urâta. Pâna intr-o seara când pe cer au aparut sapte stele, sase luminoase si una ceva mai palida. Dintr-o data, ultima a devenit cea mai stralucitoare dintre toate si astfel si fata a devenit cea mai frumoasa dintre surori. Aceste legende se intâlnesc la tot pasul. In cartierul Castello, de exemplu, dam peste Riva dei Sette Martiri, in traducere Malul celor sapte martiri. Potrivit legendei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de-a lungul acestui tarm, ancorau toate navele germane aflate in misiune in Marea Adriatica. In 1944, in plin conflict intre parizieni si germani, o santinela de pe o salupa a disparut in timpul noptii si comandantul german a ordonat o razbunare crunta, executându-i in public pe sapte barbati aflati in detentie la inchisoarea Santa Maria Maggiore. Era 3 august 1944. Câteva zile mai târziu, corpul santinelei a fost scos din apele marii, unde cazuse din cauza starii de ebrietate.


Orasul iubirii


O vizita la Venetia lasa urme adânci in suflet, mai ales daca sunteti impreuna cu persoana iubita. Toti turistii care se afla pentru prima data in orasul-laguna, construit pe o salba de insule, au ochii in lacrimi: lacrimi de bucurie, romantism, frumusete. Faceti o plimbare prin celebra piata San Marco, unde puteti admira Turnul cu Ceas, Turnul Campanile, Basilica San Marco si Palatul Dogilor. Apoi pasii ni se indreapta spre Puntea Suspinelor, care mai pastreaza inca aerul de suferinta al lui Casanova, amantul inchis din cauza dragostei lui nestavilite. Atmosfera tipic venetiana este prezenta la Podul Rialto, Podul suspendat Gran Canale. Apogeul unui vis romantic nu poate fi decât o plimbare cu gondola. Celebrii gondolieri venetieni plimba cuplurile de indragostiti prin locurile cele mai tainice si mai romantice ale lagunei. Cântecele lor se aud sub clar de luna, iar lumânarile din gondole dau apei luciri sublime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS