14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Baza aeriana Istre (BA 125) este un aeroport urias, aflat la nord de Marsilia, având cea mai lunga pista de aterizare din Europa (5 km). Pe lânga multiplele functionalitati pe care le are, incluzând facilitati de intretinere si baze de antrenament, BA 125 este si un loc potential de aterizare 4 Radiatia cosmica de fond este radiatia remanenta in urma marii explozii primordiale, existenta acesteia fiind demonstrata teoretic prima data de George Gamow in 1948. In 1965, radiatia de fond a putut fi masurata cu acuratete de R.W. Wilson si A. Penzias, astronomi care au primit ulterior premiul Nobel pentru fizica, pentru aceasta descoperire.


Modelul Einstein – de Sitter este cel mai simplu model de Univers, construit pe bazele teoriei relativitatii. Conform modelului, Universul este omogen, are structura euclidiana, densitate finita si se afla in expansiune. Constanta cosmologica este diferita de zero. Diametrul Universului, conform modelului, a crescut brusc de la zero, dupa care cresterea a fost incetinita. Modelul a fost prezentat de astronomul olandez William de Sitter in 1930, in lucrarea „Universul in expansiune“.


Cometele sunt corpuri ceresti alcatuite din particule solide si gaze si care se rotesc, in principal, in jurul Soarelui. Originea cometelor se afla in Norul Oorth, un nor de resturi ceresti situat la circa 40.000 – 150.000 U.A., in jurul sistemului nostru solar. Aici se gasesc peste 100 de miliarde de comete! Se pare insa ca mai exista un nor de comete, dupa orbita lui Pluto, numit inelul Kuiper, care probabil ca este un rest al norului cosmic primordial din care s-a format sistemul nostru solar.


De anul acesta, Legiunea Straina va accepta femei in rândurile sale (inclusiv in functii de conducere).


In Marea Britanie exista 19.000 de oficii postale.


Canadianul Sylvain Laverriere, de 19 ani, s-a sinucis sarind in gol de la etajul 86 al Empire State Building din New York (el s-a zdrobit de etajul 21).


Libia incaseaza anual zece miliarde de dolari din exportul de petrol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS