27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Desi este de doua ori mai departata de Soare, Venus este mai fierbinte decât Mercur. Venus este o planeta similara Pamântului, dar, din cauza distantei mai mici fata de Soare, oceanele nu s-au putut forma, iar apa s-a evaporat, producând un puternic efect de sera. Temperaturile pe Venus sunt de peste 400 de grade Celsius.


Petele solare au o ciclicitate de 11 ani si sunt o sursa puternica de radiatii electromagnetice. Actiunea acestora asupra ionosferei Pamântului poate perturba semnificativ observatiile radio-astronomice.


S-a calculat ca Luna se indeparteaza de Pamânt in fiecare an cu 3,8 cm, in urma studierii mareelor. Din aceasta cauza, peste 620 de milioane de ani nu vor mai exista eclipse totale de Soare.


Stelele binare reprezinta mai mult de 25% din sistemele stelare existente, iar circa 10% dintre acestea sunt sisteme multiple.


O stea este denumita „polara“ atunci când in miscarea sa aparenta pe cer este foarte aproape de axul de rotatie al Pamântului. Pentru viitorii 14.000 de ani, in emisfera nordica, Steaua Polara va fi Alpha Ursae Minoris, iar apoi, datorita precesiunii echinoctiilor, steaua polara va fi Vega.


Conform teoriei fizicianului britanic Stephen Hawking, gaurile negre emit continuu asa-numita radiatie Hawking, prin care pierd masa si energie. Aceasta radiatie, emisa pe orizontul evenimentelor, se presupune ca este datorata fie separarii perechilor virtuale particula-antiparticula, fie fenomenului de „quantum tunneling“.


In prima saptamâna a lunii septembrie 2005, in SUA erau 15,7 milioane de muncitori de alta nationalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS