10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAdrenalina si risc in vacanta

Adrenalina si risc in vacanta

Tot mai multe agentii de turism de pe Batrânul Continent le ofera clientilor posibilitatea de a calatori spre alte destinatii decât cele obisnuite, dincolo de prea vizitatele capitale europene, state americane sau paradisuri tropicale.


Mii de europeni dornici de aventura aleg sa isi petreaca vacanta in tari periculoase, indepartate, exotice si, prin urmare, fascinante, cum ar fi Yemen, Somalia, Pakistan, Algeria, insa si Egipt, Indonezia, Columbia, Thailanda sau Arabia Saudita. Exista apoi pe harta periculozitatii state precum Siria, Iordania, Turcia, Tunisia, Zanzibar si Kenya, care, desi fascinante, sunt locuri unde riscul te pândeste la tot pasul. In Italia, celebra pentru astfel de calatorii, este agentia „Avventure nel Mondo“, care le satisface pe deplin clientilor sai dorinta de aventura, ducâdu-i spre destinatii dificile, unde comoditatile sunt putine, iar adrenalina atinge cote maxime. Mai nou, piata a fost cucerita de noi operatori, precum Tours service, „specializat“ in Orientul Apropiat si America de Sud, Adventure Fantasy care acopera continentul african, Apatam Viaggi, pentru Orientul Mijlociu si Apropiat, Incredible Adventures, Merito Viaggi pentru Turcia. An de an, 50.000 de turisti italieni pornesc spre aceste locuri, uitând de pericole si riscuri, in schimbul unor zile de neuitat in aceste tinuturi pline de legende.


Zonele de razboi – evitate de agentiile de turism


Mai toate agentiile de turism respecta cu strictete avertizarile oficiale lansate de autoritati in privinta zonelor care ar trebui evitate. Este vorba de tarile aflate in razboi sau unde situatia interna este atât de instabila, incât turistii sunt pânditi la tot pasul de riscuri.


Dintre cele mai cunoscute tari de evitat amintim Irakul, Afganistanul, Fâsia Gaza si Cisiordania. „In aceste cazuri, nu luam turisi. Pentru restul sau mai precis unde autoritatile nu interzic, ci doar recomanda prudenta, conceptul de risc este tot mai greu de definit. In zilele noastre, si Londra, ca sa dam doar un exemplu, este zona de risc, la fel ca Madrid, New York sau Roma“, spune proprietarul unei astfel de agentii de turism. In alte locuri indepartate insa, europenii dornici de aventura nu isi refuza câteva zile de emotii puternice. Agentia de turism New Business Travel Service, din Italia, le asigura clientilor sai vacante „pe muchie de cutit“ in locuri inedite, precum Oman, Libia, Maroc, Algeria, Mongolia, Mauritania, Tunisia, Iordania, Libia, Venezuela, Tibet, Nepal si Buthan, Yemen, Senegal, Mali, Burkina Faso, Etiopia. Afacerile companiei au avut serios de suferit dupa ce cinci turisti italieni au fost rapiti. Din fericire, triburile yemenite i-au eliberat pe turisti dupa câteva zile. Prin actiunea lor, yemenitii doreau sa forteze mâna autoritatilor de la Sanaa, in locul eliberarii din inchisoare a unor membri din familiil lor. „In aceste zile, doi colegi de-ai mei se afla in Yemen. Când am aflat de rapire, i-am sunat, din fericire sunt bine, iar grupul de turisti cu care erau plecase deja din regiunea Sana`a“, a povestit un reprezentant al agentiei. Acesta a precizat ca nu le furnizeaza turistilor indicatii deosebite, pentru ca aceia care se adreseaza firmei lor sunt „turisti destul de informati si motivati“. In plus, compania nu ofera clientilor sai un decalog despre siguranta si prudenta, bazându-se mai degraba pe profesionalismul colegilor din destinatiile unde isi trimit turistii.


Vacanta pe propriul risc


Turistii care calatoresc in aceste zone nu semneaza acte deosebite, care sa elibereze agentia de raspundere, si nici nu platesc asigurari mai mari. De cele mai multe ori opteaza pentru agentiile de turism de prima mâna, care au sucursale si in tarile unde isi trimit turistii, pentru ca acestea sunt cele mai sigure. Imediat ce ajung insa la destinatie, calatorii uita de riscuri si incearca sa se bucure la maximum de vacanta. Astfel ca tragedii, precum cele din Egipt, de anul trecut, când si-au pierdut viata zeci de persoane, sunt date uitarii, turistii preferând in schimb sa viziteze locatiile de vis si pline de mister pe care le ofera aceasta tara. In plus, in acest fel au de câstigat si locuitorii din aceste state, care de cele mai multe ori traiesc la limita saraciei si pentru care orice turist e o mana cereasca. Nu de mult, la Sanaa, mii de yemeniti au iesit in strada pentru a manifesta impotriva rapirii turistilor straini si pentru a cere autoritatilor sa ia masuri aspre impotriva sechestratorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS