10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFeriga, o planta ideala de apartament

Feriga, o planta ideala de apartament

Ferigile sunt considerate primele cormofite aparute pe pamânt. In ultimul deceniu, ferigile au intrat in atentia iubitorilor de plante ornamentale, capatând un rol decorativ datorita frunzelor care formeaza o tufa.


Majoritatea ferigilor se „simt“ bine in conditii de interior. Necesita o umezeala mai ridicata, atât in ceea ce priveste solul, cât si atmosfera camerei. Ferigile cresc bine in locuri semiumbrite, ferite de razele soarelui. Substratul trebuie sa fie afânat, poros. Turba fibroasa, pamântul de frunze, nisipul pot fi folosite drept componente pentru substrat. Grosimea stratului de drenaj trebuie sa fie mai mare.


Ingrijire


Udarea se face regulat, astfel ca pamântul sa nu se usuce niciodata, altfel planta isi pierde prospetimea si chiar frunzele. Daca planta nu a fost udata si pamântul s-a uscat, se recomanda scufundarea ghiveciului pâna peste margine intr-o galeata cu apa unde se lasa pâna când pamântul se imbiba bine. Iarna, ferigile prefera o scurta perioada de repaus, când se tin la o temperatura mai scazuta cu câteva grade si se uda mai rar.


Pulverizarea plantei cu apa si pastrarea unei umiditati ridicate in aer este, de asemenea, foarte importanta. Fertilizarea se face de doua-trei ori pe luna, primavara si vara, cu o concentratie la un sfert. Transplantarea si afânarea pamântului de la suprafata trebuie facute cu multa grija, pentru a nu rupe radacinile care sunt foarte subtiri.


Inmultire


Producerea de plante noi se poate face atât pe cale vegetativa, cât si prin spori. Inmultirea prin spori este mai dificila, dar nu imposibila. Sporii au facultatea germinativa de scurta durata, de aceea se seamana imediat ce ajung la maturitate. Germinarea sporilor are loc in conditii de caldura si umiditate ridicate si constante (20 – 22 de grade Celsius). Semanatul se face pe un substrat foarte poros (turba, pamânt de frunze) si bine sterilizat. Apa cu care se uda trebuie sa fie sterilizata si calduta, aceasta administrându-se prin infiltratie.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS