10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Pentru a trece dintr-un ocean in altul, navele de odinioara trebuia sa ocoleasca America de Sud si sa strabata Strâmtoarea Magellan sau sa treaca pe la Capul Horn. In prezent, vasele strabat canalul Panama, deschis in 1914, care traverseaza istmul Panama si leaga Atlanticul de Pacific.


Cea mai sarata mare din lume este Marea Moarta, care este situata in mijlocul Desertului Iudeea. Marea Moarta are intre 288 g si 325 g de sare/litru de apa (in comparatie cu apa de mare care contine in medie 35 g). Marea Moarta este atât de sarata, incât nici un peste nu poate trai in ea.


Cel mai adânc lac de pe planeta este Lacul Baikal din Siberia, care atinge 1.620 m si se intinde pe o suprafata de 31.500 km patrati. Cu toate acestea, el nu este si cel mai mare; locul intâi este ocupat de Lacul Superior, situat intre Canada si Statele Unite (82.700 km patrati).


Cel mai lung fluviu din lume, intinzându-se pe 7.000 km, este Amazonul din America de Sud. Fluviul isi are izvorul in Muntii Anzi si se varsa in Atlantic. De asemenea, ocupa locul fruntas la cel mai mare debit (200.000 m cubi/s la varsare) si cel mai mare bazin hidrografic (peste sase milioane de km patrati).


Cel mai inalt vârf al planetei este vârful Everest din Asia, care atinge 8.846 m si reprezinta punctul culminant al Masivului Himalaya. Acesta depaseste cu 235 m al doilea vârf al lumii, K2, situat tot in Himalaya.


Regiunea cea mai arida de pe glob este Desertul Atacama din nordul Republicii Chile (America de Sud). Aici, media anuala a ploilor este aproape nula. Regiunea a cunoscut o perioada deosebit de secetoasa (aproape 400 ani) care s-a terminat in 1971.


Cel mai mare desert de sare al planetei este Salar din Uyun, situat la o altitudine de aproape 3.600 m, pe intinsele podisuri ale Boliviei, si care se intinde pe 10.000 km patrati.


Groenlanda a fost descoperita in anul 982 de catre vikingul Erik cel Rosu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS