6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Marile si oceanele ocupa 89% din suprafata emisferei sudice, in timp ce uscatul ocupa numai 11%. In schimb, marile si oceanele ocupa 53% din suprafata emisferei nordice, fata de 47%, cât reprezinta uscatul.


Situata la 11.034 m, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific este cel mai adânc punct oceanic. O bila din otel cu o masa de un kilogram aruncata in apa deasupra acestui punct face mai mult de o ora pentru a ajunge la fund.


Numele Oceanului Pacific se datoreaza lui Magellan, oceanul fiind explorat de acesta pentru prima oara in anul 1520. Venind din Atlantic, in urma traversarii strâmtorii care astazi ii poarta numele, Magellan a ajuns intr-o mare atât de calma, incât a numit-o Pacifica.


Marea Bariera de Corali se desfasoara in larg pe aproximativ 2.500 km si urmeaza conturul tarmurilor din zona Queensland. Este separata printr-un senal a carui latime variaza intre 25 si 600 km de Australia si in total Marea Bariera acopera o suprafata de aproximativ 210.000 km patrati.


Cea mai inalta cascada din lume este cascada Angel. Situata pe un afluent al fluviului Orinoco din Venezuela, cascada Angel atinge inaltimea de aproximativ 1.000 m, fiind cu mult mai inalta decât cascada Victoria de pe Zambezi (Africa) de 108 m sau cascada Niagara, care se afla la granita americano-canadiana intre lacurile Erie si Ontario, de aproximativ 50 m.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS