13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEstetica in spatiu restrâns

Estetica in spatiu restrâns

Un apartament, chiar daca dispune de o suprafata relativ redusa, poate fi amenajat astfel incât sa ofere un nivel de confort satisfacator si un aspect deosebit, in acord cu tendintele de ultima generatie in materie de dotari si design.


O metamorfozare a apartamentului, fie el si redus ca suprafata, pune in evidenta confortul ambiental. Un apartament cu trei camere, decomandat, poate suporta interventii majore. Tipul de distributie a incaperilor este convenabil, ceea ce poate aduce transformari majore. Unul dintre cele doua dormitoare poate fi amenajat ca loc de studiu si biblioteca. Iar celelalte camere – livingul, dormitorul, bucataria si baia – pot primi modificari spatiale, pentru a corespunde exigentelor functionale ale oricarui cuplu. Din cele spuse de specialistii de la revista „Casa si biroul“ din Craiova, „operarea“ coridorului de la intrare, cu deschidere larga spre bucatarie (peretele anulat), si suplimentarea incaperilor principale au condus la spatializarea locuintei.


Piese de mobilier ergonomice


Complementar, modalitatea de aranjare a mobilierului si a zonelor de depozitare contribuie la eficientizarea spatiului. Toate piesele sunt adaptate spatiului, iar dimensiunile corespund pâna in detaliu, servind optim necesitatilor locatarilor. Un lucru care trebuie urmarit constant este ca volumetria elementelor de mobilier sa nu incomodeze si sa nu comprime spatiul. Un mobilier recomandat de designeri este cel ergonomic, dublat fiind de designul atractiv. Latura decorativa a tuturor componentelor utilitare si ambientale, foarte atent elaborata, confera locuintei un aspect modern, degajat, cu echilibru intre spiritul dinamic, atmosfera de vitalitate, efect de intimitate si destindere.


Sursele de iluminare compun o atmosfera expresiva


Definirea strategica a sistemului de iluminare si utilizarea elaborata a culorilor vin in sprijinul conceptului spatial si volumetric al designului. Prin pozitionarea strategica si intensitatea diferita, sursele de iluminare compun o atmosfera expresiva, cu individualitate bine conturata pentru fiecare segment de spatiu. Nota de personalitate deriva, intr-o mare masura, inclusiv din jocul de culoare. Data fiind dimensiunea relativ redusa a apartamentului, rolul cromaticii are o mare pondere in calitatea amenajarii. Atent gestionata, coloristica trebuie sa nu fie excesiva, obositoare sau inexpresiva, ci sa-si gaseasca o formula plina de personalitate, care sa insufleteasca spatiile, pastrând efectul de spatialitate si relaxare vizuala.


Covorul, element constitutiv al stilului unui interior


La constituirea stilului unei locuinte contribuie si textilele care acopera diverse suprafete sau piese de mobilier. Intre acestea, covoarele ocupa un loc special, nu doar datorita aspectului lor functional, ci si pentru valoarea lor estetica. Marimea covoarelor, culoarea, modelul si materialul fac ca acestea sa fie elemente care intregesc caracterul unui camin.


In general, covoarele sunt folosite pentru acoperirea si ornarea unei parti a podelei, insa, datorita decorativitatii lui, el poate fi amplasat si pe perete sau mobilier.


Alta varianta o reprezinta covorul de tip mocheta, devenit popular in cea de-a doua jumatate a secolului XX, care acopera podeaua in intregime, din perete in perete.


Initial, covoarele erau fabricate prin tesere sau innodare prin metode traditionale. In prezent insa, tehnologiile moderne de fabricare industriala ofera posibilitatea confectionarii unor covoare cu alta structura si stratificare a tesaturii. In functie de zona din care provin, covoarele au diverse caracteristici, de care trebuie sa se tina cont la configurarea specificului unui interior. Covoarele turcesti dau un aer rafinat incaperii. Ele se caracterizeaza prin modele geometrice. Culorile vii – rosu, galben si albastru au contraste puternice, dar dau mai multa largime suprafetei. Si covoarele persane sunt faimoase si apreciate. Cromatica este calda, armonioasa, modelele fiind adesea conturate cu negru. Ele se potrivesc interioarelor clasice.


Covoarele caucaziene au model geometric ferm si culori contrastante, fiind preferate albastrul rece si rosul profund. Ele se caracterizeaza prin rigurozitatea modelelor. Tot ornamente geometrice prezinta si covoarele spaniole, confectionate preponderent in tonuri de rosu, albastru si galben.


Covoarele si specificul interiorului


Covoarele clasice sunt elemente purtatoare de stil mai puternic decât mochetele. Modelele lor bogate, culorile si grosimea materialului atrag privirea si atentia. Asezate pe podea, ele pot contribui la delimitarea diverselor zone. Aceste covoare sunt amplasate cel mai des in camera de zi, sub mobilierul destinat conversatiei, dar pot evidentia si garnitura de sufragerie, specifica locului de joaca din camera copilului sau pot fi amplasate in dreptul patului din dormitor.


Datorita functiei lor de marcare a locului, covoarele clasice joaca un rol important pentru amenajarea interioarelor. Prin culori si materiale, ele pot conferi confort si unei pardoseli de piatra, gresie sau lemn. Covorul monocrom, fara model, evidentiaza forma mobilelor.


Alegerea covoarelor trebuie sa fie dictata de specificul general al amenajarii, pentru a se obtine un rezultat unitar si bine definit.


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si biroul“ din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS