12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Mâncare de un pol

De foarta multa vreme imi doream sa ajung la Galaxy – Carul din Stele, restaurant cu specific românesc. Inca de la deschiderea localului, prietenii s-au grabit sa mi-l recomande, ridicând in slavi mâncarea buna si atmosfera pur româneasca.


Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa gasesc cine stie ce atmosfera „româneasca“ la Galaxy. Mi-era clar ca mâncarea este traditionala, dar n-ar fi fost nimic spectaculos daca atmosfera nu ar fi fost si ea la fel. Cu un aspect exterior mai mult decât modern, traditionalismul localului sta ascuns dincolo de usile din termopan, la etajul intâi al cladirii unde scepticismul meu a fost retezat dintr-o lovitura, imediat ce am impins usile grele din lemn ale „salii de mese“. Scaunele si mesele din lemn, peretii si tavanul imbracati in lemn, naproanele din impletituri, vasele ornamentale si ghivecele din lut si… doi stiuleti de porumb atârnati de grinda, toate stau sa intregeasca aspectul de odaie taraneasca al localului.


Dat fiind ca eram printre primii clienti care doreau sa ia prânzul la Galaxy, ospatarii, imbracati in ii si veste din lâna cu motive traditionale, au fost prinsi pe picior gresit de prezenta mea in local: isi serveau cafeaua. S-au grabit insa sa imi aduca meniul si sa imi raspunda la intrebarile legate de preparatele culinare disponibile. M-am decis cu greu ce sa aleg din meniul bogat al restaurantului: ciorba de perisoare, ciocanele la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliguta si o prajitura de casa… „cuscra“.


Pe ritm de muzica populara, ospatarul mi-a adus, pe rând, ciorbita servita, ca de altfel toate preparatele, in strachini sau farfurii din ceramica, insotita de o lipie calda si ardei iute, pulpele de pui si mamaliguta aburinda si totul a culminat cu prajitura care onoreaza, cu numele, toate femeile care au fost, vreodata, cuscre. Daca gustul ciorbei si al pulpelor de pui la ceaun nu imi era total necunoscut, desertul m-a dat gata. Trecuta in meniu la capitolul prajituri de casa, am avut placerea sa gust un preparat complet nou pentru mine: un blat insiropat, o crema mai consistenta de vanilie, alta care imi amintea de gustul cremei de zahar ars, totul ornat cu un strat generos de cacao. O minunatie, care m-a facut sa regret ca nu am inceput cu… desertul.


Intre timp, prezenta altor clienti (se pare fideli) ai restaurantului m-a facut inca o data sa regret ca nu am incercat alte specialitati românesti din meniu, si asta din cauza mirosurilor imbietoare care ieseau, pe sub usa, din bucatarie: carne la galeata, tochitura, platou cu salata de vinete si rosii…


In timpul acordat ospatarului pentru a-mi aduce nota de plata am decis ca nu trebuie sa ratez inspectia toaletei, asumându-mi riscul de a fi surprinsa de un lighean „traditional“ plin cu apa si un servet facut la razboiul de tesut. Evident, nu a fost asa: dincolo de traditionalismul localului, baia este mai mult decât adaptata timpurilor in care traim si, in plus, este si curata. Nota de plata a constituit alta surpriza placuta: desi ma asteptam sa fiu luata prin surprindere de niste preturi… românesti, suma a fost mai mult decât onorabila: doua feluri de mâncare (generoase din punct de vedere al cantitatii) si un desert delicios… un pol, cu tot cu bacsisul ospatarului. Ce credeti, va aranjeaza?


Galaxy – Carul din Stele – Calificative


Calitatea preparatelor ****


Comportamentul


personalului ***


Atmosfera ****


Preturi ** Curatenie ***


Legenda calificative


Calitatea preparatelor


**** te lingi pe degete


*** gustoasa


** nu am murit mâncând-o


* doar daca esti mort de foame


Comportamentul personalului


**** omniprezent,


*** aproape “indiscret”


** indiferent* “absent”Atmosfera


**** ca-ntre prieteni


*** de bun gust


** relaxanta


* obositoare


Preturi


**** pentru VIP-uri


*** in ziua de salariu*


* acceptabil


* pentru orice buzunar


Curatenie


**** farmacie


*** curat


** satisfacator


* mai bine abtine-te

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU