16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

IA TE UITA!

HBO ora 20.25


Ultimul samurai


actiune – 2003


Regia: Edward Zwick


In rolurile principale: Tom Cruise, Tony Goldwyn, Ken Watanabe


Capitanul Nathan Algren este un om in deriva. Luptele pe care le-a purtat odata par acum distante si frivole. Odata si-a pus viata in pericol pentru onoare si pentru tara – la Antietam (Maryland) si Gettysburg (Virginia) – dar in anii care au urmat Razboiului Civil lumea s-a schimbat.


Pragmatismul a inlocuit curajul, propriul interes a luat locul sacrificiului si onoarea nu poate fi gasita nicaieri – in special in zona de apus, unde rolul sau in Campaniile Indiene s-a incheiat cu deziluzie si durere.


Undeva in câmpiile neiertatoare de lânga bancurile Râului Washita, Algren si-a pierdut sufletul. Mai departe cu un univers, alt soldat isi cauta drumul intr-o viata care se va distruge imediat. El este Katsumoto, ultimul conducator al unei stravechi semintii de razboinici, veneratii Samurai. In perioada in care ideile moderne s-au impus in vestul Americii, incoltindu-i si condamnându-i pe nativii americani, acestea au pus stapânire si pe Japonia traditionala. Liniile telegrafului si caile ferate care au adus progresul ameninta acum aceste valori si codurile prin care au trait Samuraii si pentru care au murit de-a lungul secolelor.


Dar Katsumoto nu va pleca fara sa lupte. Drumurile acestor doi luptatori se intâlnesc atunci când tânarul imparat al Japoniei, atras de interesele americane care doresc cu infocare piata japoneza in curs de dezvoltare, il angajeaza pe Algren sa antreneze prima armata moderna, incorporata, a Japoniei. Sfatuitorii imparatului incearca sa elimine Samuraii spre a se pregati pentru un guvern mai apropiat de vest si cu intentii comerciale, , dar Algren este impresionat si influentat pe neasteptate de intâlnirile lui cu Samuraii.


Filmul a fost notat pe site-ul de specialitate cu nota 7,9, ceea ce-l claseaza printre peliculele pe care ai dori sa le urmaresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS