15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

• Cele mai multe titluri olimpice la handbal masculin au fost obtinute de echipa URSS. Jucatorii sovietici au gustat din cupa victoriei de trei ori – in 1976, in 1988 si in 1992 (ca reprezentanti ai CSI).


• Cel mai rapid inotator la 100 m liber este rusul Alexander Popov. El a stabilit recordul mondial al probei la 48″21. In realitate, timpul cel mai bun pe aceasta distanta este 47″20, realizat de olandezul Pieter Van den Hoogenband in stafeta de 4 x 100 m la Campionatele Europene de la Istanbul. Rezultatul n-a putut fi omologat ca record mondial, din urmatorul motiv: cu exceptia primului inotator, ceilalti trei membri ai stafetei beneficiaza, in momentul plecarii, de avantajul considerabil de a sti precis când sa porneasca (la sosirea partenerului anterior). Avantajul este sporit de cele trei sutimi de toleranta acordate de regulament pentru inmânarea stafetei; asta inseamna ca acela care porneste poate chiar sa-si anticipeze intrarea in apa. Acelasi lucru nu este valabil pentru primul schimb al stafetei, care pleaca la semnalul starterului; numai in cazul lui ar putea fi omologat un eventual record.


• Jucatorul de polo care are sutul cel mai puternic este croatul Dubravko Simenc, poreclit „Dudo“. Unul dintre suturile acestuia a atins viteza record de 102 km/h.


• Inotatorul american Mark Spitz a câstigat cele mai multe medalii de aur la JO. Intre 1968 si 1987 el a câstigat noua medalii de aur.


• In medie, intr-un meci de simplu obisnuit de badminton, un jucator alearga aproximativ 1,6 km.


• Peste 1,2 milioane de americani iau parte la badminton in medie de 25 de ori pe an.


• Fluturasii de badminton sunt confectionati din pene de pasare, sfoara si foarte mult adeziv de buna calitate. Fluturasii folositi la Olimpiada trebuie sa aiba 16 pene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS