10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

• Schiorul care a obtinut cele mai multe titluri mondiale la acelasi campionat este austriacul Toni Sailer. In 1956, el a câstigat patru titluri la aceeasi editie a Campionatelor Mondiale de schi: slalom, slalom urias, coborâre si combinata.


• Termenul de dopaj vine de la „to dope“, care in engleza inseamna a administra stimulente. Comitetul International Olimpic (CIO), principalul for sportiv mondial, considera ca dopajul inseamna „ingerarea unei cantitati anormale de substante de natura chimica sau fiziologica, in vederea sporirii artificiale a performantei sportive“. Conform acestei definitii, folosirea anumitor medicamente in intentia sporirii performantelor sportive este asimilata dopajului si este strict interzisa. Rezultatele unui sportiv trebuie sa fie rodul numeroaselor antrenamente, nu al scurtaturii practice oferite de dopaj.


• Cel mai rasunator caz de dopaj a fost cel din 13 iulie 1967, când englezul Anthony Simpson, un ciclist de valoare medie, a murit brusc in timpul unei etape de munte foarte dure a Turului Frantei. Explicatia tragediei a fost gasita putin mai târziu in numeroasele stimulente pe care le inghitise. De atunci, dopajul a facut si alte victime. Un caz celebru, dar mult mai putin dramatic, este al canadianului Ben Johnson. In urma unui control, el a pierdut medalia de aur la 100 m câstigata la JO din Seul, 1988. Dupa el, multi altii si-au pierdut medaliile si recordurile obtinute in urma consumului de produse interzise.


• Overtraining (supraantrenare) este situatia de dezechilibru intre efortul puternic depus la antrenamente si insuficienta capacitate de recuperare a corpului. Simptomele cele mai cunoscute sunt insomnia, alternanta de stari, lipsa de apetit, slabirea si, bineinteles, oboseala. Excesul de antre-nare nu este recomandat, deoarece duce la o scadere a performantelor, tot asa cum antrenamentul insuficient nu poate imbunatati capacitatile fizice. De altfel, antrenamen-tul este o stiinta exacta.


• Schiorul cel mai rapid din lume este americanul Jeffrey Hamilton. In aprilie 1995, la Vars (in Franta), el a atins viteza incredibila de 240 km/h.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS