21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Teoriile modei

De-a lungul secolelor, indivizi sau societati intregi au folosit hainele si accesoriile ca forma de comunicare nonverbala, pentru a indica ocupatia, gradul, genul, clasa, localitatea, dispozitia pentru a face sex, statutul financiar si apartenenta la un grup. Dupa cum informeaza site-ul fashion-era.com, moda poate fi considerata chiar o forma a discursului liber.


Moda ca sistem de semne


Moda reprezinta un limbaj de semne, simboluri si iconografie prin care indivizii sau grupurile comunica. In toate infatisarile sale, de la tatuaj la cea mai noua coafura, moda constituie cea mai buna forma de iconografie pe care oamenii o au la dispozitie pentru a-si exprima identitatea individuala. Cu ajutorul ei, ne putem face intelesi mult mai rapid.


Afilierea la un grup reprezinta prima noastra grija, in ceea ce priveste moda. Atâta timp cât se identifica unele similaritati cu membrii unui grup, stilul pe care il adoptam ne ofera apartenenta la grupul respectiv. Tocmai acest simt al apartenentei, marcat in mare parte si de felul cum ne imbracam, este responsabil pentru conexiunea cu grupul din care facem parte.


Rol si statut


Persoanele cu un anumit statut poarta numai acele haine pe care, dupa opinia lor, ceilalti membri ai grupului se asteapta sa le poarte. Aceasta se intâmpla pentru a evita asa-numitele „conflicte de roluri“, care ar putea aparea daca ar purta hainele nepotrivite.


Rolul fiecarei persoane intr-un grup sau intr-o societate este dat de un model de principii si activitati stabilit pentru toti cei care apartin aceluiasi statut social. Unul dintre principalele indicii privind rolul fiecaruia este reprezentat de forma hainelor si a accesoriilor. Totodata, stilul adoptat de individ ofera informatii si despre intentia lui de a indeplini sau nu asteptarile grupului.


Moda se numara printre formele cele mai cunoscute ale distinctiei sociale, pentru ca hainele si accesoriile sunt cel mai usor de observat de ceilalti. Toate elementele pe care le utilizeaza individul pentru a se diferentia – geanta, incaltamintea, bijuteriile – actioneaza ca un simbol al statutului sau.


Insa aceste semne distincte nu au o viata prea lunga. In primul rând, ele trebuie aprobate de grup. Ulterior, semnele sunt copiate, din cauza competitiei. In final, ele vor fi inlocuite, pentru ca devin comune si nu isi mai indeplinesc functia initiala, aceea de semne distinctive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS