7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Viata de papusar

Desi cariera sa actoriceasca este in plina ascensiune, bucuria lui Mihai Bruma Uzeanu este umbrita de faptul ca de acum inainte teatrul la care activeaza va trebui sa plateasca chirie pentru salile unde va sustine spectacole. De curând, Teatrul de copii si tineret „Colibri“ a trebuit sa paraseasca sediul in care a activat timp de 56 de ani.


La inceput de an, Mihai Bruma Uzeanu, actor al Teatrului „Colibri“, se pregateste sa dea viata unui nou personaj de poveste. In luna februarie va avea loc premiera spectacolului „Ratusca cea urâta“, de Hans Christian Andersen. Spectacolul, in care vor juca sapte actori de la „Colibri“ si doi ai Teatrului National din Craiova, este o coproductie româno-bulgara. Regia va fi semnata de Teodor Valov, iar scenografia de Stefka Krakulieva. Intâlnirea dintre artistii bulgari si cei români a avut loc in Serbia, unde Teodor Valov si Stefka Krakulieva au fost distinsi de juriul unui concurs cu marele premiu pentru piesa „Printesa bob de mazare“, de Hans Christian Andersen.


„Ei fusesera incântati de un spectacol de-al nostru, «Cavalerii mesei rotunde», si astfel am decis o colaborare“, a precizat Mihai Bruma Uzeanu. Spectacolul va fi jucat in sala mica a Teatrului National din Craiova.


De fapt, aceasta este marea suparare a actorului – faptul ca Teatrul „Colibri“ a trebuit sa se mute din sediul unde a incântat mii de copii craioveni timp de peste o jumatate de secol, cladirea fiind revendicata de proprietar. „Am ajuns un colectiv de actori itineranti, suntem nevoiti sa inchiriem salile in care ne jucam spectacolele. Deocamdata, craiovenii ne vor putea vedea pe scena Teatrului liric «Elena Teodorini»“, a spus actorul.


Fiu de invatatori, Mihai Bruma Uzeanu a luat de mic contact cu mediul artistic, dar soarta a fost cea care l-a indrumat spre o cariera de papusar.


„Dupa fiecare spectacol ma autoevaluez“


„Prima data am dat examen la Sectia de actorie si film, dar, pentru ca nu am reusit, m-am indreptat spre aceasta meserie. Am realizat apoi ca aceasta este adevarata mea pasiune“, a marturisit Mihai Bruma Uzeanu.


In cei peste 30 de ani petrecuti pe scena teatrului craiovean de copii, papusarul a observat ca publicul sau se imparte in doua categorii: micutii crescuti de bunici si cei care si-au petrecut copilaria in gradinite, fiecare reactionând in mod diferit la spectacole. Si chiar daca are in spate o cariera solida, acesta marturiseste ca mai are si acum emotii când apare in fata publicului.


„Emotiile sunt constante, constructive si creatoare, pentru a transmite caldura si energie publicului. Cei care nu dialogheaza cu publicul nu au ce cauta pe scena“, a afirmat Mihai Uzeanu. Care este secretul carierei sale? „Dupa fiecare spectacol ma autoevaluez si incerc intotdeauna sa aduc ceva nou pentru a nu interveni plictiseala“, a completat actorul.


Desi a avut oferte si ar fi putut parasi Craiova sau chiar tara, Mihai Bruma Uzeanu a preferat sa ramâna in urbea natala, motivând ca nu este inzestrat cu spirit haiducesc si este legat sufleteste de zona Olteniei.


La multi ani, Mihai Bruma Uzeanu!


Astazi, Mihai Bruma Uzeanu isi serbeaza ziua de nastere. „Pentru mine a devenit deja o traditie ca, in prima parte a zilei, sa sarbatoresc alaturi de colegii de la «Colibri», iar dupa-amiaza o voi petrece cu familia“, a spus actorul. Privind in urma, la anii petrecuti pe scena Teatrului „Colibri“, Mihai Uzeanu a realizat ca de-a lungul timpului a dat viata la aproximativ 150 de personaje pe care le-a jucat in peste zece mii de spectacole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS