22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Cele mai mari frunze le are palmierul rafie de pe malurile Amazonului. Frunzele acestui palmier ajung pâna la 22 m lungime si circa 12 m latime. Zece oameni se pot adaposti sub o asemenea frunza.


Unde este cel mai inalt arbore de pe planeta noastra? Care este inaltimea lui? Se considera ca recordul in aceasta privinta este de 109 m, apartinând unui arbore ce creste in California. Insa s-a aflat ca tot in California a fost descoperit un arbore mai inalt –112,3 m. Diametrul acestui gigant –13,5 m. Vârsta – peste 1.000 de ani.


In pustiurile din Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini, el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Când bate un vânt puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luându-si umezeala si hrana nu din sol, ci din aer.


Baobabul poate trai pâna la 5.000 de ani. Urmeaza maslinul – 2.000, stejarul – 1.600, teiul – 1.150, cedrul – 800, parul – 400, chiparosul – 350, ulmul – 335.


Pe tarmurile Marii Mediterane creste un arbore-busola – pinul de Alepo. Are inaltimea de 10 – 15 m. Trunchiul pinului este intotdeauna inclinat spre sud. Dupa acest semn poti determina punctele cardinale.


Savantul indian Sing a supus unii arbusti din familia Potos, timp de o luna, unui tratament zilnic intre orele 5.00 si 6.00 dimineata. S-a constatat ca acesti arbusti au avut o cres-tere considerabila fata de altii carora le-au lipsit sune-tele odihnitoare ale flautului.


Sporul de 25 de procente in inaltime, 50 de procente in numarul de frunze si 30 de procente in dimensiunea frunzelor demonstreaza influenta muzicii asupra cresterii acestor arbusti.


Pe insula Madagascar se inalta copacul de pâine, care e supranumit mama-padurii. Copacul atinge o inaltime de 20 m, având o circumferinta de peste 5 metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS