18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTara târgurilor de Craciun

Tara târgurilor de Craciun

Ultimele saptamâni dinaintea Craciunului au un aer cu totul aparte in intreaga Germanie, principala atractie din aceasta perioada fiind traditionalele târguri din perioada Adventului.


Traditia celebrului „Weihnachtsmarkt“ sau „Kristkindlmarkt“ dateaza inca din perioada medievala si se desfasoara in marile orase vechi, precum Nürnberg, München, Frankfurt, Hamburg sau Stuttgart, dar si in localitatile mai mici sau chiar in sate. Fiecare târg are specificul lui, dar toate au comun acea atmosfera magica pe care numai Craciunul o poate degaja. Cele mai multe dintre aceste târguri incep pe la sfârsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie si tin pâna in Ajunul Craciunului sau cu o zi-doua inainte. In general, sunt deschise de la ora 10.00 si pâna la orele 19.00 – 20.00, in fiecare zi a saptamânii, iar seara, dupa lasarea intunericului, luminitele din brazi si lumânarile aprinse creeaza o atmosfera feerica.Târgurile de cadouri, cu aerul lor parfumat de miresmele de scortisoara, dulciuri si zapada, reprezinta o ocazie speciala pentru a-l ajuta pe Mos sa isi aleaga darurile, cele mai multre dintre ele manufacturate, dar si de a-i ajuta pe vizitatori sa intre din timp in speciala atmosfera de Craciun.


Cel mai vechi târg – la Stuttgart


Traditia acestor manifestari se trage din timpuri vechi, când se tineau târguri de sezon de-a lungul intregului an, insa cele din apropierea Craciunului s-au bucurat de cel mai mare succes, supravietuind peste secole. Târgurile de sarbatori s-au tinut de regula in apropierea bisericilor, cum se intâmpla si in prezent, pentru a-i atrage pe credinciosii care merg la slujbe, insa, in 1616, un preot din Nürnberg s-a plâns ca nu a putut tine slujba de dupa-amiaza din Ajunul Craciunului pentru ca „nu era nimeni in biserica“.


Unul dintre cele mai vechi târguri de Craciun din Germania este gazduit de orasul Stuttgart. Centrul orasului, unde se afla noul si vechiul castel, se transforma intr-o tara de basm, vizitata in fiecare an de milioane de turisi din toate colturile lumii.Târgurile sunt inaugurate in ultima zi de joi a lunii noiembrie, cu un concert traditional in curtea vechiului castel. De-a lungul intregii perioade de dinainte de Craciun, mai precis pâna pe 23 decembrie, vizitatorii isi pot face cumparaturile, ei putând alege dintre obiectele lucrata cu migala in lemn, marionete, lumânari, precum si traditionalele decoratiuni pentru pomul de Craciun. Când frigul isi face simtita prezenta si cad primii fulgi de nea, este momentul cel mai potrivit pentru a gusta una dintre numeroasele bunatati, de la biscuitii cu scortisoara, la migdalele prajite, totul insotit de o cana de vin fierbinte.


„Uriasul Sf. Nicolae“ de la Frankfurt


Unul dintre cele mai importante târguri de Craciun este cel de la Frankfurt, care atrage sute de mii de vizitatori. Pâna la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, in Frankfurt exista un obicei nemaiintâlnit nicaieri altundeva, acela al „Uriasului Sf. Nicolae“. Potrivit traditiei, elevii le ofereau profesorilor câte o figurina uriasa de turta dulce, care putea ajunge si la 2 metri inaltime, si pe care apoi o „devorau“ toti colegii din respectiva clasa. In zilele noastre, vizitatorii Târgului de Craciun de la Frankfurt au ocazia de a urmari piese de teatru, de a asculta muzica specifica si colinde, precum si o vizita a Sf. Nicolae. Standurile de aici, aproximativ 200 la numar, etaleaza felurite obiecte cu specificul acestei sarbatori, jucarii din lemn, obiecte pentru decoratul pomului de Craciun si, bineinteles, multe si diverse dulciuri, preferata tuturor fiind mai ales turta dulce.


Piata de Craciun din München se desfasoara in Marienplatz, in fata primariei orasului, si dateaza inca din secolul al XIV-lea. Si aici, decoratiunile de Craciun, obiectele din sticla, lumânarile, jucariile, ceramica, dulciurile ii atrag pe turisti sa scoata bani buni din buzunar, cunoscut fiind faptul ca, de Craciun, portofelul lor se deschide ceva mai usor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS