12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

– Stiati ca supravietuirea noastra depinde de arbori? Din 1950, Pamântul a pierdut peste jumatate din patura sa de arbori. Pentru a curata aerul de poluarea generata de masini si de industrie avem nevoie de o patura de arbori de marimea Statelor Unite. Prin distrugerea padurilor, Homo Sapiens comite suicid.


– Stiati ca un arbore emana in jur de 100 de galoane (378,53 litri) de umezeala in fiecare zi? Un acru (4.047 metri patrati) de arbori poate absorbi monoxidul de carbon produs de 50 de masini timp de 12 ore? Un acru (4.047 metri patrati) de arbori de avocado poate produce 10.000 livre (3.730 de kilograme) de hrana delicioasa, iar un acru de bananieri 24.000 livre (8.976 de kilograme)?


– Stiati ca motivul distrugerii padurilor tropicale este cresterea mai ieftina a bovinelor pentru Statele Unite? Treizeci la suta din oxigenul mondial vine din padurile tropicale din Amazonia. Arborii purifica aerul pe care-l respiram, aduc ploaia, furnizeaza combustibil si adapost pentru oameni, animale, pasari si insecte, cherestea, hârtie si locuri de munca pentru mii de oameni, frumusete nepieritoare si parfum imbalsamat. Poate cineva sa-si imagineze ceva mai frumos si mai benefic decât un copac?


– Stiati ca s-a estimat ca 90% din terenul agricol in Anglia este utilizat pentru cultivarea hranei pentru animale. Ca suficiente cereale pentru hrana animalelor sunt importate de Anglia in fiecare an din India si alte tari din lumea a treia care ar putea hrani 13.000.000 de copii nevoiasi?


– Stiati ca in Costa Rica s-a despadurit mai mult din suprafata sa decât oricare alta tara central-americana, dar acum are mai multe Paduri Nationale si zone protejate decât orice alta tara central-americana?


– Stiati ca bananierul in Orient este denumit Arborele Paradisului (Musa Paradisiaca)? Datorita costurilor atât de mici ale bananelor, exista o tendinta sa se creada ca au o valoare nutritiva mica. Dimpotriva, au un continut bogat in potasiu si vitamina A si au mari cantitati de fosfor, magneziu si vitamina C. In tarile tropicale, bananele au jucat un notabil rol ca mijloc de subzistenta pentru milioane de oameni.


– Stiati ca poluarea, eroziunea, desertificarea, distrugerea padurilor, incalzirea globala, reducerea stratului de ozon, oricare din aceste dezastre pot, necontrolate, sa duca la sfârsitul formelor de viata dezvoltate pâna acum? Suntem pusi in fata tuturor si fiecaruia in acelasi timp. Cât de curând vor putea fi treziti oamenii pentru a acorda prioritate absoluta câstigarii „Bataliei pentru Planeta“?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS