3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Liceul „Petrache Triscu“ – 115 ani de existenta


Cei 115 ani de existenta a Liceului cu program sportiv „Petrache Triscu“ din inima Baniei au fost marcati ieri intr-un cadru festiv de profesori, elevi si absolventi ai scolii. La slujba de sfintire a unitatii de invatamânt si la dezvelirea busturilor celor doi soti Triscu, Maria si Petrache, au fost prezente oficialitatile locale, judetene si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. Elevii loturilor olimpice (de atletism, scrima, judo, caiac-canoe, badminton etc.), pregatiti de antrenorii liceului, i-au impresionat pe invitati printr-o minunata „parada a performantelor“. (E.L.)


Canalele deschise vor fi decolmatate


Primaria Craiova are nevoie de 300 de miliarde de lei pentru decolmatarea tuturor canalelor deschise. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a declarat ca suma pe care spera sa o obtina pentru efectuarea acestor lucrari este de maximum 30 de miliarde de lei. Numai in acest an s-au cheltuit sapte miliarde de lei pentru lucrarile de reabilitare a câtorva canale. Primul care va beneficia de investitii, in 2006, este cel situat in spatele Liceului de Chimie, in zona cartierului George Enescu. „Acel canalul ne-a provocat cele mai mari probleme. Desi am mai intervenit acolo de câteva ori, continua sa emane un miros oribil, fiind suparator pentru cetateni, in special vara“, a incheiat Nedelescu. (R.M.)


SGA Gorj nu dispune de utilaje pentru efectuarea lucrarilor


Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Gorj dispune de o dotare precara cu utilaje. Conducerea unitatii spune ca, din lipsa acestora, unele lucrari sunt efectuate de alte societati. Theodor Popescu, directorul SGA Gorj, a declarat ca o mare parte din patrimoniul societatii a fost vândut la inceputul anilor ’90: „Prin anii ’91-’92 se vorbea de o externalizare a activitatii, iar atunci s-au vândut macarale, trailere, excavatoare si alte masini de acest fel. Acum nu mai avem decât un buldozer, doua excavatoare, doua autocamioane si câteva masini“. (A.I.)


Laboratoare pentru depistarea gripei aviare


Directia Sanitar-Veterinara Gorj a primit in aceasta luna sase miliarde de lei vechi pentru dotarea cu laboratoare in care sa se poata diagnostica gripa aviara. „In sfârsit, avem dotari la nivelul Uniunii Europene“, a spus Ion Iliuta, directorul institutiei. Pâna acum s-au facut 50 de examene serologice la pasari moarte pentru a se stabili daca aveau virusul aviar, dar rezultatele au fost negative. Ion Iliuta spune ca s-au luat masuri preventive, fiind vaccinate contra pseudopestei aviare aproape 900.000 de pasari, adica doua treimi din totalul existent in Gorj. (R.S.)


Români si albanezi, uniti prin iubire!


Asociatia Liga Albanezilor din România (ALAR) organizeaza astazi, la Craiova, una dintre manifestarile sale culturale dedicate zilei nationale a Albaniei (28 noiembrie). Cu prilejul acestui eveniment, in Sala Oglinzilor a Muzeului de Arta din Craiova vor fi lansate doua carti – „Drumul sperantei“, autor Marius Dobrescu, si volumul de poezii „Ne va uni iubirea“, scris de deputat prof. Oana Manolescu. Tot astazi vor fi prezentate publicului trei numere ale revistei culturale lunare Prietenii albanezului, revista editata de Liga Albanezilor din România. De asemenea, grupul vocal-instrumental „Serenada“ al ALAR va sustine un concert de serenade albaneze. Manifestarea se va incheia cu intâlnirea comunitatii albaneze din Craiova si vizitarea principalelor obiective culturale ale orasului. (S.S.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU