Acasă Local Vâlcea Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, împodobită cu o icoană făcătoare de minuni

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, împodobită cu o icoană făcătoare de minuni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în ajunul marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, copia Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, de la Sfântul Munte Athos, a fost adusă și așezată spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea.
Îndată ce a ajuns în curtea Catedralei Arhiepiscopale, sfânta Icoană a fost întâmpinată cu multă evlavie de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, de slujitorii catedralei și de credincioșii adunați în număr mare la acest moment duhovnicesc din vița Eparhiei Râmnicului. Icoana a fost purtată în procesiune în jurul catedralei, cu steaguri bisericești și cântări în cinstea Maicii Domnului, după care a fost așezată în mijlocul bisericii, sub policandru. A continuat apoi slujba privegherii, cu Litia și Utrenia, credincioșii cântând într-un glas Prohodul Maicii Domnului.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a amintit credincioșilor istoria Icoanei Maicii Domnului Prodromița, atât modul duhovnicesc și minunat al pictării acesteia, cât și mai multe minuni pe care Maica Domnului le-a săvârșit prin această icoană în viața celor care i-au cerut ajutorul și au căzut cu credință înaintea ei. Această copie a icoanei, zugrăvită în Sfântul Munte Athos, a stat timp de 40 de zile lipită de Icoana originală a Maicii Domnului Prodromița de la Schitul Prodromu, precum era obiceiul în vechime.
Copia Icoanei Maicii Domnului Prodromița este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului aflată în biserica Schitului românesc Prodromu, de la Sfântul Munte Athos. Credincioșii care nu pot ajunge la Schitul Prodromu, spre a se închina Icoanei Maicii Domnului Prodromița, se pot închina copiei acesteia, așezată la loc de cinste în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

Icoana originală a Maicii Domnului Prodoromița a fost pictată în anul 1863, de pictorul Iordache Nicolau, din Iași, la cererea Cuvioșilor Nifon si Nectarie, ctitorii Schitului românesc Prodromu. Deși icoana a fost pictată numai în zile de post, cu ajunare și  rugăciuni îndelungate, chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus nu s-au lăsat pictate de mâna omului, care a încercat să le picteze în repetate rânduri, ci s-au arătat săvârșite prin minune dumnezeiască.
În anul 1863, Icoana Maicii Domnului Prodoromița a fost dusă la Sfântul Munte Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc Prodromu. De atunci și până astăzi, înaintea acestei sfinte Icoane a Maicii Domnului au primit mângâiere, întărire în neputințe și vindecare de boli foarte mulți credincioși.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version