Acasă Actualitate Pericolul noului coronavirus: „Dacă se prezintă la spital suntem depășiți în câteva...

Pericolul noului coronavirus: „Dacă se prezintă la spital suntem depășiți în câteva zile“

Coronavirus: Coreea de Sud raportează 100 de noi cazuri
Coronavirus: Coreea de Sud raportează 100 de noi cazuri

Românii care se întorc din zonele de risc din Italia și trec frontiera terestră fără să anunțe de unde vin și unde urmează să ajungă ar putea constitui un adevărat pericol dacă sunt purtători ai noului coronavirus. Pe de altă parte, autoritățile întârzie nejustificat demararea unei campanii de informare absolut necesare, astfel că spitalele s-ar putea trezi într-o situație care să nu mai poată fi gestionată.

Dacă în privința cetățenilor care vin pe calea aerului există o evidență relativă privind locurile din care ajung în România, în fiecare zi mii de alți cetățeni vin cu mașinile personale sau cu alte mijloace auto în țară, mulți chiar din nordul Italiei și chiar mânați de frica de COVID 19. Pe de o parte, autoritățile române nu i-au înștiințat pe cei din urmă ce au de făcut la intrarea în țară în situația în care nu sunt luați în evidență la graniță și nu este anunțată Direcția de Sănătate Publică din județul de destinație.

Pe de altă parte, mulți nu știu la ce pericole își expun rudele și prietenii la care vor ajunge. Deşi pentru sistemul sanitar procedurile sunt clare, spun oamenii din sistem, în ceea ce privește informarea populației, părerile sunt unanime: nu există.

Cine intră în carantină

Pe grupurile de pe rețelele sociale ale românilor din Italia întrebări de genul: „Dacă ajung în România, mă bagă în carantină?“ sunt cele mai frecvente. Alți români le răspund așa cum se pricep, în absența unor informații clare și disponibile pe căi oficiale.


Procedurile accesibile personalului medical spun însă clar care sunt aceste situații. Intră automat în carantină persoanele venite din provincia Hubei din China, dar și cele sosite din localitățile afectate de coronavirus din nordul Italiei, unde s-a impus carantina. Aceste persoane vor sta 14 zile în spații special destinate, 3.550 la nivelul întregii țări (în Olt, de exemplu, au fost alocate două spații, despre care autoritățile nu vor să comunice mai mult).
Tot în carantină vor fi plasate și persoanele care reprezintă cazuri suspecte, respectiv pacienții cu semne clinice de boală – infecție respiratorie acută, debut brusc, tuse, febră, durere în gât, dispnee – și care în perioada de 14 zile anterioară manifestării acestor simptome a fost în cel puțin una dintre următoarele situații: a luat contact cu un caz confirmat sau probabil de COVID 1; a avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă – China continentală, provincia Lombardia, regiunea Veneto.

Persoanele care provin din țările menționate vor fi plasate la domiciliu

Persoanele care provin din țările menționate, dar din alte localități decât cele precizate de autorități ca fiind zone cu transmitere comunitară extinsă, vor fi plasate la domiciliu, impunându-se autoizolarea. Acest termen îi sperie cel mai tare pe medici, pentru că e greu de înțeles cum va fi tradusă formula „autoizolare la domiciliu“ în România, unde, spun aceștia, conștiința civică nu prea există. Teoretic, aceștia vor ține legătura cu responsabili din DSP cărora le vor transmite zilnic parametrii aflați în monitorizare, timp de 14 zile.


Specialiștii din spitale se tem însă, cel mai tare, de momentul în care, speriați de simptome, cetățenii se vor prezenta direct în unitățile sanitare. La acest moment nu există o procedură clară, cum se întâmplă în Italia, de exemplu, unde cetățenii știu că trebuie să sune la un anume număr de telefon și că o ambulanță special va veni la ei, autoritățile române netransmițându-le cetățenilor unde să sune și să ceară ajutor sau ce să facă dacă se suspectează că ar fi putut contracta COVID 19.


„Dacă se prezintă la spital suntem depășiți în câteva zile“, a declarat epidemiologul Spitalului Județean de Urgență Slatina, medicul Cătălin Pătru, având în vedere cât de contagios este acest virus și aglomerarea din această perioadă care există în toate unitățile sanitare.
Spitalele „obișnuite“, de altfel, nici nu vor avea misiunea să trateze, cel puțin în primă fază, cazurile suspecte sau confrimate, și nici măcar să recolteze probe. Pentru pacienții care ar putea ajunge la Spitalul din Slatina, suspecți de manifestare a acestei boli, procedura prevede izolarea și informarea DSP Olt, care va trimite o ambulanță specială și pacientul va fi transferat la un spital din București desemnat pentru astfel de cazuri.


„Avem un spațiu unde se izolează, se pune mască, se pune halat, se desemnează doar două persoane care se vor ocupa de pacient. Se cheamă prin DSP ambulanța specială să-l transporte la București, la spitalele desemnate. Noi nu îi facem nicio recoltare, nicio analiză aici, doar izolăm pacientul“, a precizat dr. Pătru.

„Trebuie să fim raționali. Nu ai cum să oprești virusul“

Problema prostei informări a ridicat-o și medicul Cătălin Dudu, președintele Sindicatului Medicilor din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Cetățenii nu știu ce să facă odată ajunși în România, nu știu cui să se adreseze, nu știu că procedează greșit dacă merg direct la spital, pentru că nimeni nu i-a informat în acest sens. Nu știu ce conduită să adopte acasă.


„Spitalele știu ce să facă, e protocolul clar, îl iei și îl duci. Problema este ce faci cu cel care a venit cu mașina personală sau cu taxi, a venit în UPU și s-a oprit în Triaj. Oamenii din Triaj știu să bage acel pacient înainte, dacă spune. Dacă stă o jumătate de oră în Triaj însă, eu s-ar putea să am o problemă. Îl izolezi, avem unde în spital, dar problema e în prespital. Trebuie să fim raționali. N-ai cum să oprești virusul să intre-n țară. Asta e o tâmpenie. Problema este că trebuie să înțeleagă toți care sunt riscurile și ce trebuie să facă, nu la primul semn de răceală să vii în spital. Că sunt vreo 2.000 de oameni aici care tușesc și dacă au virus? În mare parte o să fie gripă obișnuită, care e peste tot.

O să fie și cazuri de coronavirus, dar n-or să fie toate și nu sunt toate grave. Nu mori de la el, nu e Ebola. Oamenii trebuie să știe, dar de unde să știe? De pe Facebook? De la jurnaliști? Ministerul Sănătății ar trebui să comunice cu oamenii mult mai bine pe tema asta“, a declarat dr. Dudu.

Exit mobile version