24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltBiblioteca ideală pentru copiii de grădiniță, care va ajunge în cele mai sărace 15 comunități din Olt

Biblioteca ideală pentru copiii de grădiniță, care va ajunge în cele mai sărace 15 comunități din Olt

15 grădinițe din județul Olt vor avea bibliotecă pentru grupele de grădiniță, o GrădiBibliotecă, printr-un nou proiect-pilot al asociației OvidiuRO, ONG-ul care a reușit să transpună în lege o altă inițiativă, iar familiile sărace din România să primească tichete de grădiniță de 50 lei lunar.

Proiectul „Fiecare copil merită o poveste“ își propune să le deschidă copiilor din familiile sărace, din localitățile cu acces redus la resurse, apetitul pentru lectură. Educatoarele din tot județul vor primi un kit de lectură, directorii grădinițelor, de asemenea, iar 1.250 de copii din județ (și 80.000 în toată țara) vor avea, la ei acasă, cartea „Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi?“, cel mai probabil pentru majoritatea fiind prima din viața lor.
„Astăzi lansăm în județul Olt, în parteneriat cu IȘJ Olt, proiectul «Fiecare copil merită o poveste». Este un proiect -pilot la nivel național în parteneriat cu Ministerul Educației, prin care oferim kituri de lectură pentru toate educatoarele din județ, vom oferi 1.250 de cărți – prima mea carte, copiilor din mediul rural, de vârstă preșcolară, și vom oferi 15 biblioteci cum este aceasta din spatele meu în grupe de grădiniță.
„Fiecare copil merită o poveste“ este o continuare a demersului nostru anterior. Acum, odată cu legea 248 care încuraja, stimula, familiile sărace să trimită copiii la grădiniță, noi continuăm și spunem – odată ce copiii vin la grădiniță, e important să aibă acces la resurse bune, iar cărțile sunt foarte importante, și atragerea copiilor către lectură în primii ani de viață este foarte importantă. Dorim să sprijinim educatoarele, să dezvoltăm împreună apetitul pentru lectură al celor mici. E păcat că nu sunt biblioteci la grădiniță, pentru că există o multitudine, o infinitate de cărți bune pentru copii“, a declarat la Slatina Maria Gheorghiu, cofondator al Asociației OvidiuRO.
Cartea aleasă pentru cei mici, a mai spus Gheorghiu, este un best-seller tradus din limba engleză, o carte adaptată nevoilor celor mici.
„«Ursule brun-ursule brun, tu ce vezi?», este una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii la nivel internațional, o carte care are colțurile rotunjite, are copertă lucioasă, are o singură imagine pe pagină, ca să-i atragă pe copii și să se poată concentra pe imagine, are textul scurt și repetitiv, astfel încât și copiii de 2-3 ani să poată înțelege. În grădiniță există niște cărți, dar important este copiii să nu vadă cotoare sau teancuri de cărți, ci cărțile afișate cu coperta, cum este și acest raft pe care îl promovăm. Important este ca ei să aibă acces la cărți, să se bucure de ele, să învețe să aibă grijă de ele. În grădinițe ai cărți de colorat, ai fișe de colorat. Noi cartea asta am tradus-o special“, a mai spus cofondatoarea asociației care a reușit să aducă zeci de mii de copii la grădiniță în ultimii ani.
În foarte multe grădinițe se pornește, în acest moment, „de la nicio carte, la cărți puse sus, pentru educatoare mai mult decât pentru copii“, prin urmare cărțile dăruite grădinițelor le vor ajuta enorm pe educatoare, au spus chiar acestea, care miercuri, 6 martie 2019, au participat și la o primă sesiune de formare.
Noi sesiuni de formare vor avea loc în luna aprilie, iar educatoarele interesate se pot înscrie chiar pentru a găzdui, în vară, grădinițe de vară organizate de voluntarii asociației, împreună cu educatori și învățători din mediul urban, care participă cu drag la activități în comunitățile defavorizate.
„Nu este greu să-i înscriem, părinții chiar vin și fac acest lucru, însă nu îi mai și aduc la cursuri. mai pleacă în străinătate, se întorc, îi mai aduc…“, a declarat o educatoare din localitatea Grădinari, unde există o comunitate importantă de romi. Situația este aproape similară și la Iancu Jianu, însă aici copiii părinților plecați în străinătate rămân cu bunicii, iar frecvența la grădiniță nu este zilnică.
O problemă cu efectivul de copii nu este nici la Piatra-Olt, și nici cu integrarea copiilor din comunitatea săracă a localității, însă materialele didactice, au recunoscut educatoarele, lăsau mult de dorit, astfel că ajutorul primit, respectiv raftul special și kit-ul de lectură, reprezintă foarte mult.
Raftul de bibliotecă, prevăzut în partea superioară cu o cortină, poate găzdui și mici dramatizări ale celor mici și va constitui, cel mai probabil, prima scenă pentru mulți puști talentați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS