24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Numărul infracţiunilor grave constate în 2018 au scăzut cu 3,33% faţă 2017

Olt: Numărul infracţiunilor grave constate în 2018 au scăzut cu 3,33% faţă 2017

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, la fel ca Poliţia Română în ansamblul său, şi-a continuat eforturile de îndeplinire a standardelor de performanţă. O atenţie deosebită s-a acordat realizării unui climat de cooperare şi încredere, atât în interiorul instituţiei noastre, cât şi în relaţiile cu cetăţenii şi cu celelalte forţe, în vederea menţinerea ordinii şi liniştii publice a comunităţii din judeţul nostru.

 Gestionarea resurselor umane a reprezentat o prioritate, astfel că, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, în anul 2018, au fost desfăşurate 12 concursuri de ocupare a unor posturi de execuție vacante, prin modalitatea încadrării directe/reîncadrare și 18 concursuri pentru ocuparea a 34 de funcții de conducere vacante din Inspectoratul de Poliție Județean Olt.

Totodată, s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel că inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 86,24%, din care: ofiţeri 75 %, agenţi 88,6 %  şi  personal contractual 93 %.

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2018, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut cu aproximativ 8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

Din analiza datelor statistice privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, în această perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, se observă o scădere cu 3,33% a numărului infracţiunilor grave constate, faţă de anul 2017.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2018 reliefează o scădere de aproximativ 5% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2017.

În acest sens, organele de poliţie au urmărit în cursul anului 2018 să înlăture condiţiile care generează sau favorizează comiterea acestui gen de infracţiuni, iar activitățile de prevenire au avut scopul de a realiza o educaţie adecvată, o pregătire antiinfracţională cât mai bună a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

Se poate remarca și o scădere de aproape 7% a infracţiunilor de furt sesizate, faţă de anul 2017.

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 361 de infracțiuni, dintre care 322 de infracțiuni economico-financiare. Totodată, au fost constatate 267 de infracţiuni, dintre care 179 prin începerea urmăririi penale in personam și 88 prin declinarea competenței.

Ca urmare a acţiunilor preventiv – informative (organizarea unor patrule în zona unităţilor şcolare şi participarea la întâlniri cu elevii şi profesorii), s-a creat baza pentru realizarea unui climat de siguranţă, în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

Pentru disciplinarea participanţilor la trafic, în anul 2018, poliţiştii rutieri au organizat 218 acţiuni, din care 208 numai cu efective proprii și 34 împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituţii ori ai societăţii civile.

În urma activităților desfășurate pe această linie, au fost constatate 498 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice(+10%), au fost aplicate 52.269 de  sancţiuni contravenţionale(+339 fată de anul precedent), au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 3.333 de permise de conducere (+39%)  şi au fost retrase 1.065 de certificate de înmatriculare(-6%).

Din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2018, s-au produs cu 20% mai multe  accidente grave, față de anul 2017, însă a scăzut numărul persoanelor decedate cu 15%. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: indisciplina bicicliştilor – 17.75%, viteza neadaptată şi viteză neregulamentară – 14.95 % și indisciplina pietonală – 14.48 %.

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, precum şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, destructurarea grupărilor infracţionale, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, reprezintă obiectivele stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt pentru anul 2019.

 

 

 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS