Alertă în Olt! Ouă contaminate cu Fipronil, la o fermă avicolă din ScorniceştiDirecția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a intensificat acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județul Olt.

În cadrul unei acțiuni de verificare a modului în care se respectă condițiile sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la producerea ouălor destinate comercializării, în data de 15 ianuraie s-au prelevat probe de ouă și teste de sanitație, pentru analize, de la o fermă care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman, la care s-a depistat prezența Fipronilului în ouă.

În seara de 17 ianuraie, au fost primite buletinele prin care se confirmă prezența Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineața zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator și au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate.

În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezența Fipronilului și în alte probe de ouă.

Concentrațiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

La sediul unității sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse.

Ouăle au fost vândute şi în Dolj 

Din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

În timpul anchetei desfășurate de inspectorii DSVSA Olt, au fost identificate și neconformități cu privire la etichetarea ouălor și asigurarea trasabilității produselor, obținute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă.

Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauției, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea, Ilfov și municipiul București).

Unitatea respectivă a fost sancționată cu emiterea unei ordonanțe de interzicerea a activității pentru formațiunea DDD proprie, precum și prin aplicarea sancțiunii contravenționale, în valoare de 12.000 lei, pentru utilizarea de substanțe în operațiunile DDD fără documente însoțitoare conform legislației în vigoare, lipsa evidențelor care să demonstreze că în acțiunile DDD nu au folosit substanțe neautorizate, nu a putut fi prezentat programul de efectuare a operațiunilor DDD, din registrul de intrări-ieșiri substanțe DDD și în registrul de consum nu se pot identifica acțiunile în care au fost utilizate substanțele. Inspectorii din cadrul DSVSA Olt monitorizează în permanență ferma respectivă, prelevează în continuare probe, care sunt trimise spre analiză și acțiunea de retragere a ouălor, care este în curs de desfășurare.


Până la data prezentei au fost retrase de la comercializare 64.959 bucăți ouă, din care 63.330 bucați au fost transmise către neutralizare.

Ancheta DSVSA Olt este în desfășurare, în vederea identificării sursei de contaminare.

Nici un produs al unității respective nu părăsește ferma dacă nu este însoțit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora.

Menționăm că ferma nu are în istoric antecedente privind prezența fipronilului în ouă.

Fipronilul – Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman

Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).

Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg).

Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 20 mai 2019

Actualitate

» Bonurile câștigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale sunt cele din 24 aprilie, cu o valoare de 914 lei
» Un nou Cod Galben de vijelii în aproape toată țara
» Ediția a VIII-a a proiectului “Studenții noștri pot mai mult” va avea loc în centrul Craiovei
» CCR ar putea da verdictul care îl salvează pe Dragnea
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Volodymyr Zelensky depune jurământul ca președinte al Ucrainei
» Cutremur în Vrancea
» Omul de afaceri Florian Walter a murit
» Cod Galben de furtuni, extins în 27 de județe
» Radu Mazăre este în custodia Poliţiei Române
» Google restricționează accesul dispozitivelor Huawei la sistemul Android
» Explozie puternică la o bancă din sectorul trei al Capitalei

Publireportaj

» Comunicat de presă privind încheierea proiectului cu titlul“Dezvoltarea activităţii firmei JADEX TRADING SRL prin achiziţia de utilaje şi echipamente”
» Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: SCHIMBĂRILE CLIMATICE – O TEMĂ URGENTĂ
» Sărbătoarea Cireşului, la Castranova
» România, mamă bună pentru toate fiicele și fiii ei

Dolj

» Colegiul Naţional “Carol I” serbează 193 de ani
» Bătaie între suporteri în centrul Craiovei
» O toaletă atât de mică pentru nevoi atât de mari la Judecătoria Craiova

Gorj

» Gorj: Accident cu o victimă rănită ușor, la Cojani
» Şedinţă festivă a Consiliului Local Târgu Jiu pentru acordarea a două titluri de cetăţean de onoare
» Dăncilă a promis că va face publice rezultatele verificării făcute de Corpul de Control al premierului, la CEO
» Licitaţia pentru drumul expres Craiova – Târgu Jiu, amânată până pe 30 mai
» Scandal pe apa de ploaie la Târgu Jiu

Olt

» (Galerie Foto; VIDEO) Autotren răsturnat în zona Pădurea Sarului. Circulaţia către Slatina este deviată

Vâlcea

» Vâlcea: Restricție temporară de circulație pe DN 67

Sport

» Baschet (m) / ŢSKA Moscova a câştigat Euroliga
» MotoGP / Marc Marquez şi John McPhee, învingători în Hexagon
» Tenis / Pliskova şi Nadal, învingători la Roma
» Tenis / Ana Bogdan a ratat trofeul de la Saint-Gaudens
» Baschet (m) / Visul frumos s-a terminat. SCM “U” Craiova – CSU Sibiu, scor 1-3, la “general” (GALERIE FOTO)
» Toate trei au dat câte trei
» Pandurii şi-a luat locul înapoi

Bani & Afaceri

» Electroputere confirmă: fabrica este de vânzare, la bucată

Sanatate

» De ce ai nevoie de Cardul European de Sănătate?
» Șase trucuri pentru a deveni matinal

Magazin

» Scarlett Johansson şi Colin Jost s-au logodit
» (FOTO; VIDEO) Arnold Schwarzenegger a fost agresat în Africa de Sud
» Întreruperi energie electrică
» Horoscop
» Bancul zilei

Top